تفاوت خلاطه با میکسر بتن

خلاطه
فهرست مطالب
1
(1)

خلاطه چیست و چه تفاوتی با میکسر بتن دارد؟

تهیه یک تجهیز مهندسی شده ساختمانی نیاز به کسب اطلاعات بالایی دارد. بر این اساس گاها با طیف گسترده‌ ای از فعالان در حوزه های گوناگون ساخت مواجه هستیم که در عدم وجود نگرش صحیح از شرایط فنی تجهیز اشتباهات قابل پیش بینی انجام می ‌دهند. مثلاً بار ها در فضا های گوناگون می ‌شنویم که می ‌پرسند آیا تفاوتی میان خلاطه و میکسر بتن وجود دارد؟ اینکه خلاطه چیست؟ چه کاربردی دارد؟ چرا آن را در موازات میکسر بتن طراحی کرده اند؟ و… همگی از عدم درک صحیح در نام این محصول ناشی شده است. چرا که خلاطه همان میکسر بتن است که با نامی عربی شده در سطح فضا های ساخت و ساز گفته می ‌شود.

یک دستگاه و چند نام متداول

میکسر بتن یک ماشین ابداع شده در کشور های غربی است. تجهیزی که با هدف تکمیل طرح اختلاط بتن طراحی شده است. لذا از همان ابتدا نامی غیر غربی و البته خیلی واضح بر آن نهاده اند. میکسر بتن در یک ترجمه تحت الفظی می ‌شود تجهیزی که بتن را مخلوط می کنند.

این تجهیز از همان ابتدای پیدایش، فضای مفید کاری خود را اثبات کرده است و خیلی زود به شکلی فراگیر مورد استفاده قرار گرفته است. لذا به مانند هر اختراع مفید دیگری سر از تمام نقاط جهان درآورد. در این بین با حضور در منطقه خاورمیانه برای این دستگاه نام خلاطه را انتخاب کردند. چرا که در یک ترجمه تحت الفظی نیز معنی کلمه خلاطه می ‌شود دستگاهی که با هدف مخلوط کردن مورد استفاده قرار می ‌گیرد.

از آنجا که لفظ خلاطه برای مردم چند دهه قبل فضا های ساخت و ساز، اصطلاح مانوس تری بوده، کاربرد نام خلاطه به جای میکسر بتن رونق پیدا کرده است.

با گذشت زمان در فضا های ساخت و ساز و یا سطح بازار برای دستگاه مذکور دو نام مجزا متداول گشت. میکسر بتن در مقابل خلاطه. البته نام هایی همچون بتونیر، همزن بتن، مخلوط کن بتن و… نیز در این بین گاها شنیده می شوند. وجود این نام‌ های متفاوت گاهاً این احساس را مطرح می ‌کند که خلاطه چیزی متفاوت از بتونیر است. در حالیکه اصولاً تفاوتی در این بین وجود ندارد. مگر آنکه بخواهیم همراه با دسته بندی برخی از بازاری ها باشیم. چرا که در نگاه برخی فعالان بازار، اندک تفاوتی میان خلاطه تا میکسر بتن مطرح می شود.

خب، ما هم در مقام آشنایی شما با این اصطلاحات روانه سطح بازار می شویم تا ببینیم دقیقاً به کدام نوع از میکسر بتن، کلمه خلاطه را نام نهاده اند.

نام خلاطه برای کدام مدل از میکسر ها استفاده می شود؟

در مقدمات امر قید کردیم که اصولاً هیچ تفاوت بنیادی میان خلاطه و میکسر بتن مطرح نیست. خلاطه در ماهیت همان میکسر بتن است؛ اما در نگاه بازاری خلاطه در جمع میکسر ها با ظرفیت اندک قرار می گیرد. به این ترتیب که غالباً برای میکسر های ۲۵۰ لیتری و شاید ۴۰۰ لیتری استفاده از عنوان خلاطه متداول باشد. به این ترتیب دیگر از این نام برای معرفی میکسر های حجیم استفاده نمی ‌شود.

این یک نگرش ناشی از تفاوت در طراحی دستگاه نیست. در واقع با این نامگذاری خلاطه تبدیل به یک دستگاه با ماهیت متفاوت از میکسر بتن نمی‌ شود؛ بلکه در قامت یک خانواده از میکسر بتن قرار می ‌گیرد.

اما نگرش دیگری نیز برای معرفی خلاطه وجود دارد. در این نوع نامگذاری آن دسته از میکسر بتن هایی که با موتور های برقی کار می ‌کنند، در جمع خلاطه ها قرار می گیرند. البته این دسته ‌بندی به نوعی مکمل دسته ‌بندی قبلی است. چرا که میکسر بتن با موتور برقی عموماً در همان مدل های کوچک با ظرفیت اندک تولید می ‌شوند.

در هر حال نمی ‌توان این نگرش را دیدگاه صحیحی برای معرفی خلاطه در نظر گرفت. چرا که میکسر بتن ها با موتور های بنزینی و دیزلی نیز در تعریف خلاطه گنجانده خواهند شد؛ اما در نهایت برای آنکه تکلیف خلاطه را مشخص کرده باشند، یک دسته بندی مشخص از میکسر های بتن با یک ویژگی خاص را با نام کلی خلاطه یاد می ‌کنند. حال بیایید ببینیم این ویژگی کدام است؟

خلاطه یا میکسر بتن با ویژگی بتن ریزی

میکسر های بتن را در طرح ‌های متنوع تولید می ‌کنند. برخی از این میکسر ها از ویژگی بتن ریزی بهره ‌مند هستند. مراد از بتن ریزی، توانایی دستگاه برای حمل در ارتفاع و ریختن بتن در محل تعریف شده در داخل خود میکسر بتن می باشد.

با نمونه ‌های عادی لازم است تا بتن در داخل میکسر ساخته شده و سپس از آن تخلیه شده، از طریق باکت ها در محل مورد نظر ریخته شوند. و یا اینکه پمپ های قدرتمند بتن عملیات انتقال آن تا سطح پروژه را به انجام رسانند؛ اما برخی از میکسر های بتن هستند که توانایی استفاده به عنوان باکت را نیز پیدا کرده ‌اند. طراحی این دست از میکسر ها خیلی شبیه باکت است. یک مخزن گردان با قابلیت حمل در ارتفاع که می ‌تواند بتن را در محل مورد نظر تخلیه کند. چنین دستگاهی را به اصطلاح بتن ریز می ‌گویند و در مقام دسته ‌بندی در جمع محصولات بازار، نام کلی خلاطه را برای آن انتخاب کرده ‌اند. در نظر داشته باشید که این دسته بندی ناقض دو تعریف قبلی نیست. چرا که این بتن ریز ها با نام خلاطه از ابعاد کوچک و موتور های برقی در کار برخوردار می باشند.

کاربرد خلاطه در صنایع مختلف

از آنجایی که خلاطه یک ابزار برقی است، بنابراین در صنایع مختلف و کارهای خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از جمله کاربردهای اصلی این دستگاه می‌توان به مخلوط‌کردن مواد ساختمانی مانند:

  • سیمان
  • شن
  • ماسه و آب برای تهیه بتن
  • گچ و سیمان مخلوط
  • تولید ملات
  • تهیه آجر سبک و بتن سبک
  • ترکیب رنگ‌ها در صنایع رنگ‌سازی و رزین‌ها

با توانایی‌های مختلف مخلوط‌کردن، خلاطه‌ها به بهبود کیفیت و کارآیی فرآیندها در صنایع مختلف کمک می‌کنند و در زمان و انرژی نیز صرفه‌جویی را به‌همراه دارند. بنابراین، فرق خلاطه و میکسر بتن تنها در نام آن‌ها است و به‌صورت کاربردی، هیچ فرقی بین عملکرد این دو دستگاه وجود ندارد.

انواع خلاطه موجود در صنایع مختلف

در دنیای ساخت‌وساز، خلاطه‌های بتن با انواع مختلفی ظاهر شده‌اند. این تنوع می‌تواند در موتورهای دستگاه تجلی یابد. برخی از خلاطه‌های بتن دارای موتورهای بنزینی با چهار زمانه هستند که از بنزین بهره می‌برند. مدل‌هایی با موتورهای دیزلی و حتی برقی نیز وجود دارند.

خلاطه‌های بنزینی معمولا موتورهایی با توان ۶.۵ اسب بخار دارند که با بنزین کار می‌کنند و از نوع تک سیلندر هستند. حجم دیگ خلاطه نیز در تعیین قیمت آن دخالت دارد؛ با افزایش حجم دیگ، هم قدرت موتور بالاتر می‌رود و هم قیمت نیز افزایش خواهد داشت.

خلاطه‌ها از اندازه‌های مختلفی برخوردار هستند؛ میکسر خلاطه با حجم ۱۲۰ لیتری که برای موارد آزمایشگاهی استفاده می‌شود، تا خلاطه با حجم ۱۰۰۰ لیتری که به مقیاس بزرگتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. افزایش حجم دیگ باعث افزایش قیمت خلاطه می‌شود و توانایی ترکیب مخلوط‌های بتنی بزرگتر را نیز دارا است.

بعضی از خلاطه‌ها دارای دنده‌های مختلفی هستند که تاثیر مستقیمی بر قیمت و کارایی دستگاه دارد. این تنوع در خلاطه‌ها، امکان انتخاب بهترین گزینه برای نیازهای مختلف را فراهم می‌کند.

نتیجه‌گیری

اما آیا فرق خلاطه و میکسر بتن در کاربرد آنهاست؟ خلاطه، یک وسیله ابداعی از کشورهای غربی است که برای ترکیب و مخلوط‌کردن مواد بتنی به‌کار می‌رود. این دستگاه ابتدا با نام “میکسر بتن” شناخته می‌شد و به‌منظور تکمیل طرح‌های ساختمانی طراحی گردیده است.

اما به‌دلیل ابتدایی‌بودن این نام و تفاوت فرهنگی، عبارت “خلاطه” به‌صورت ترجمه تحت‌الفظی برای آن انتخاب شد و تا به امروز نیز این دستگاه به این نام شناخته می‌شود.

سوالات متداول

چرا برای دستگاهی که بتن را مخلوط می‌کند، در برخی مناطق نام “خلاطه” به‌کار می‌رود؟

این نام به‌دلیل ابتدایی‌بودن و تفاوت‌های فرهنگی، به‌صورت غیر غربی بر دستگاه نهاده‌ شده است.

آیا تفاوتی بین عملکرد خلاطه با میکسر بتن وجود دارد؟

هیچ تفاوتی بین این دو دستگاه وجود ندارد و هر دو دقیقا یک دستگاه با یک عملکرد هستند.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 1 / 5. تعداد آرا: 1

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

سبد خرید