مشخصات فنی بالابر ساختمانی

آشنایی با مشخصات فنی بالابر ساختمانی
فهرست مطالب
4
(5)

 مشخصات بالابر ساختمانی

برای حمل مصالح در ساختمان‌های در حال ساخت از انواع بالابر ساختمانی استفاده می‌شود. دستگاه بالابر ساختمانی، تجهیز بسیار قدرتمند با طراحی تخصصی است که می‌تواند بارهای سنگین وزن و غیرمتعارف عمرانی را به شکل عمودی جابه‌جا کند. این وسیله از کلیدی‌ترین ابزارهای ساختمان سازی است. هماهنگی آن با شرایط عملیات اجرایی در ساخت و ساز‌های عمودی یک اصل مهم است. لذا درک درست مشخصات فنی بالابر ساختمانی از اهمیت بالایی برخوردار است.

وقتی اطلاع کامل و کافی از مشخصات فنی بالابر ساختمانی داشته باشید، بهتر و البته فنی‌تر می‌توانید شرایط کار با آن را در نظر گرفته و مسیر عملیات عمرانی خود را برنامه ریزی کنید. در عین حال از همان ابتدا که شرایط کار را می‌دانید، انتخاب درستی از نوع بالابر ساختمانی خواهید داشت. بهترین بالابر ساختمانی، دستگاهی است که با شرایط اجرایی عملیات عمرانی ما کاملاً هماهنگ باشد.

مشخصات فنی بالابر ساختمانی

این بالابر ساختمانی باید بتواند به شکلی اصولی بر سازه در حال ساخت ما مستقر شده و سنگین‌ترین بار محتمل در طول اجرای عملیات را جابجا کند. برای درک درست از مشخصات فنی بالابر ساختمانی باید خود این دستگاه استراتژیک را به درستی شناخته باشید.

بالابر ساختمانی یا بالابر مصالح، وسیله‌ای است که در اغلب پروژه‌های ساخت‌وساز مورد استفاده قرار می‌گیرد. این وسیله با حمل مصالح به طبقات بالای ساختمان، کار پرسنل را آسان‌تر می‌کند. با توجه به کاربرد زیاد این دستگاه در پروژه‌ها، اطلاع از مشخصات بالابر ساختمانی منجر به برنامه‌ریزی دقیق‌تر برای عملیات‌های عمرانی می‌شود.

برای انتخاب بهترین بالابر، باید به جزئیات پروژه خود دقت کنیم. مشخصات بالابر باید به گونه‌ای باشد که بتواند حداکثر ظرفیت بار مشخص شده برای دستگاه را تحمل کند. با توجه به نصب تمام اجزای بالابر بر روی پایه و بدنه آن، این بخش از مهم‌ترین قسمت‌های دستگاه است.

به‌طور کلی اجزای یک بالابر شامل موارد زیر هستند.

  • الکتروموتور
  • استراکچرها
  • گیربکس
  • باکت بالابر
  • قرقره
  • کلیدهای کنترلمشخصات فنی بالابر ساختمانی

ابعاد بالابر ساختمانی

 بالابرهای ساختمانی در دو مدل پایه بزرگ و پایه کوچک ساخته می‌شوند. مدل پایه‌ بزرگ برای حمل بارهای سنگین‌ وزن و در بالاترین سطح ساختمان طراحی‌ شده است. عرض پایین، بالا و ارتفاع پایه این دستگاه‌ها به ترتیب 140، 65 و 220 سانتی‌متر است.

مطابق با مشخصات بالابر ساختمانی، یک مدل دیگر از بالابرهای ساختمانی با ابعاد کوچک­تر نیز وجود دارند که برای نصب در ارتفاع‌های پایین‎تر مناسب هستند. عرض پایین، بالا و ارتفاع این بالابر به ترتیب 100، 60 و 110 سانتی‌متر است.

به‌طور کلی بالابر با ابعاد کوچک­تر قیمت کمتری دارد، اما مدل‌های پایه بزرگ به دلیل استحکام مناسب خود بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

وزن بالابر ساختمانی

بالابرهای ساختمانی در وزن‌ها مختلف از جمله 350، 500، 750 و 1000 کیلویی ساخته می‌شوند. این بالابرها در مدل‌های تک­فاز و سه­فاز در بازار موجود هستند. همچنین معمولا هرچه وزن یک بالابر بیشتر باشد، توانایی آن در انتقال مصالح بیشتر است.

ظرفیت بالابر ساختمانی

بالابرهای ساختمانی بر اساس ظرفیت حمل بار به دسته‌های مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند. در انتخاب ظرفیت دستگاه باید به نکات مختلفی از جمله تعداد کارگران دقت کرد.

ظرفیت 250 کیلوگرم

معروف‌ترین بالابرها، ظرفیتی حدود 250 کیلوگرم و ابعاد کوچک­تری دارند. این مدل بالابر با برق تک­فاز کار می‌کند.

ظرفیت 500 کیلوگرم

این بالابر به منظور حمل مصالح تا حداکثر 500 کیلوگرم به موتور قوی‌تری نیاز دارد و با برق سه فاز کار می‌کند.

ظرفیت 750 و 1000 کیلوگرم

گاهی اوقات پیمانکاران به بالابرهایی با قدرت بیش‌تر نیاز دارند. در این موارد آن‌ها می‌توانند از بالابرهای بزرگتر با ظرفیت 750 و 1000 کیلوگرم استفاده کنند. این بالابرها به مراتب موتورهای قوی‌تری نسبت به مدل‌های قبلی دارند.

ارتفاع بالابر ساختمانی

منظور از ارتفاع در مشخصات بالابر ساختمانی طول مسیری است که باکت حمل مصالح می‎تواند طی کند. طول سیم بکسل در هر دستگاه نیز متناسب با این موضوع در نظر گرفته می‌شود. لازم به ذکر است که استفاده از بالابر ساختمانی با ارتفاعی بیش از 20 متر غیراصولی و خطرناک است.

بالابر ساختمانی تک فاز و سه فاز

بالابر ساختمانی تک فاز: در این مدل از الکتروموتورهای تکفاز برای تامین قدرت در جابجایی مصالح استفاده شده است. از آنجا که قدرت و توان موتورهای تکفاز محدود است، عموم بالابر ساختمانی های تکفاز در جمع مدل های کوچک با ابعاد ۲۵۰ و یا ۴۰۰ لیتری طراحی می شوند. ساخت بالابر ساختمانی تکفاز بسیار متداول است. زیرا برای فعال کردن آنها تنها به حضور برق تکفاز ۲۲۰ ولت شهری نیاز داریم.
بالابر ساختمانی سه فاز: ماهیت طراحی برق سه فاز در تامین قدرت بالاتر می‌باشد. در مشخصات فنی بالابر ساختمانی برای راه‌اندازی مدل‌های قدرتمند مانند نمونه ‌های ۷۵۰ و ۱۰۰۰ کیلویی نیاز به الکتروموتورهای بسیار قدرتمند سه فاز می‌باشد. این مدل‌ها با استفاده از برق سه فاز با سطح ولتاژ استاندارد ۳۸۰ ولت صنعتی کار می‌کنند.

غالباً مسیر ساخت بالابر ساختمانی سه فاز چندان متداول نمی باشد و تنها برای حضور در سطح عملیات ‌های بزرگ، آن هم در صورت تامین برق سه فاز کارایی دارند. در ضمن قیمت بالابر ساختمانی سه فاز بسیار بالاتر از قیمت بالابر ساختمانی تکفاز می باشد.

آشنایی با مشخصات فنی اجزای بالابر ساختمانی

بالابر ساختمانی یک وسیله مکانیزه شده برای حمل عمودی بارهای بسیار سنگین وزن می باشد. این وسیله از یک چارچوب فلزی برای استقرار درست در محلی که باید در بالاترین نقطه بنا باشد، برخوردار است. تمام بخش‌های مکانیکی درگیر با حمل بارهای سنگین وزن در این چارچوب فلزی سوار می‌شوند. این چارچوب فلزی از مهمترین بخش ها در تحلیل مشخصات فنی بالابر ساختمانی می‌باشد. و در ادامه با روند بالابر آشنا می‌شویم:

  1. هر بالابر ساختمانی از یک موتور الکتریکی برای تامین قدرت در حمل مصالح استفاده می‌کند.
  2. یک عدد گیربکس برای هدایت و تبدیل قدرت موتور در امتداد آن نصب شده است.
  3. در نهایت تمام حرکت گردشی تبدیل شده در گیربکس برای به چرخش انداختن وینچ یا همان قرقره تنظیم شده است.
  4. ماهیت جابجایی مصالح در بالابر کارگاهی از طریق جمع شدن و یا باز شدن سیم بکسل در فضای داخلی وینچ صورت می گیرد.
  5. جهت چرخش قرقره یا همان وینچ معیار در حرکت رو به بالا و یا حرکت رو به پایین قلاب در انتهای سیم بکسل می باشد.
  6. برای حمل مصالح نیز از قطعاتی مانند باکت و یا قلاب های مخصوص حمل مصالح بزرگ استفاده می‌ شود.

آنچه گفتیم ماهیت کلی و نگاهی ساده در طراحی انواع بالابر است. اما آنچه مشخصه، با توجه به الگوی حمل بار انواع بالابر ساختمانی طراحی شده است. مشخصات فنی بالابر ساختمانی کاملاً وابسته به ظرفیت حمل بار در طراحی انواع از آن تنظیم شده است. در مشخصات فنی هر بالابر ساختمانی عوامل متعددی اعم از میزان قدرت، مقدار ظرفیت، قیمت تمام شده، نوع محیط کار و مکانیزم حمل مصالح تأثیرگذار هستند.

آنچه با عنوان بالابر ساختمانی در سطح کارگاه‌های ساخت و ساز متداول شده است، در واقع ساده‌ترین ایده در پیاده سازی یک نوع بالابر کارگاهی می‌باشد. مکانیزمی که با هدایت یک سیم بکسل در داخل یک قرقره تحت تاثیر قدرت موتورهای الکتریکی طراحی شده است. تقریبا هیچ ایده‌ای را از این ساده‌تر نمی‌توانید در تحلیل مشخصات فنی بالابر ساختمانی مطرح کنید.

پارس موتور قابلیت ارائه انواع ماشین آلات ماله پروانه ای و کمپکتور را در کنار بالابر های ساختمانی با مناسب‌ترین قیمت دارد. جهت اطلاعات بیشتر می‌توانید با مجموعه پارس موتور تماس بگیرید.


گیربکس بالابر ساختمانی

انرژی بالابر ساختمانی

تمامی مدل ‌های استاندارد و تعریف شده از بالابر ساختمانی مجهز به موتورهای الکتریکی هستند. این موتورها به شکلی طراحی شده اند تا قابلیت کار کردن در دستگاه بالابر ساختمانی را داشته باشند. لکن اولین قدم در شناخت مشخصات فنی بالابر ساختمانی از درک نحوه تامین انرژی الکتریسیته در این دستگاه آغاز می ‌شود. برای این منظور دو نوع بالابر ساختمانی داریم.

 نکات ایمنی کار با بالابر ساختمانی یکی از مقالات مرتبط با این مقاله می‌باشد که می‌توانید این مقاله را نیز مطالعه کنید.

مشخصات موتور بالابر ساختمانی

تمام قدرت هر دستگاه بالابر ساختمانی برای حمل مصالح سنگین وزن عمرانی از طریق الکتروموتورهای تکفاز و یا سه فاز تامین می شود. الکتروموتورهای تکفاز در توانی کمتر، قابلیت کار برای مدل های کوچک مانند نمونه های ۲۵۰ کیلویی را دارند. عمده برندهای اصلی برای تهیه الکتروموتور مناسب به جهت نصب در یک بالابر ساختمانی، محصول کمپانی های موتوژن، زیمنس، الکو و چینی می باشد.

هر چه ظرفیت حمل بار در بالابر ساختمانی بالاتر بشود، نیاز به تعریف موتور قویتری داریم. یک الکتروموتور با قدرت ۳ اسب بخار برای طراحی تا کارکرد بالابر ساختمانی ۲۵۰ کیلویی کفایت می کند. در حالیکه برای طراحی مدل های بزرگتر مانند نمونه های 7۵۰ کیلویی تا یک تنی نیاز به موتور با قدرت 7.5 و ۱۰ کیلووات داریم. در مشخصات فنی بالابر ساختمانی، ایجاد هماهنگی میان قدرت موتور تا ظرفیت حمل بار دستگاه اهمیت بالایی دارد. از طرفی گیربکس به کار رفته در این دستگاه باید با مشخصه های توان تولید شده الکتروموتورها همخوانی داشته باشد.

در بهترین بالابر ساختمانی ها شاهد ایجاد یک تعادل مناسب میان ظرفیت کار گیربکس و قدرت الکتروموتور هستیم. برای انتخاب الکتروموتور مناسب در هر بالابر ساختمانی لازم است تا سه معیار کلی را در نظر بگیریم.

  • توان یا قدرت الکتروموتور که از مدل ‌های ۲ الی ۱۰ کیلووات متغیر است.
  • سرعت یا تعداد دوران شفت الکتروموتور که در انواع ۱۴۰۰ و ۳۰۰۰ دور در دقیقه طراحی شده است.
  • نوع تکفاز و یا سه فاز بودن الکتروموتورموتور بالابر ساختمانی

میکسر بتن، باکت بتن ریزی، بتونیر و سایر ماشین آلات تخصصی را از مجموعه پارس موتور فعال در زمینه ماشین آلات ساختمانی، راهسازی، صنعتی و کشاورزی سفارش دهید.

موتور بالابر ساختمانی

گیربکس بالابر ساختمانی

برای کنترل سرعت بالای کارکرد موتور در بالابر ساختمانی و تبدیل قدرت، از گیربکس استفاده می شود. گیربکس طراحی شده برای بالابر ساختمانی از مدل های حلزونی شکل است. این گیربکس ها به شکلی طراحی شده اند تا در صورت از کار افتادن موتور حالت قفل شوندگی داشته باشند. گیربکس vf86 نمونه بسیار رایج و کاملاً مناسب برای نصب شدن بر بالابر ساختمانی ۲۵۰ کیلویی می باشد.

لکن هر چه ظرفیت حمل بار و متعاقب آن، قدرت الکتروموتور بالابر ساختمانی افزایش پیدا می کند، نیاز به حضور گیربکسی با طراحی قدرتمندتری داریم. به عنوان نمونه از گیربکس با سایز ۱۵۰ برای طراحی بالابر ساختمانی های یک تنی استفاده می شود. گیربکس از طریق یک تسمه با موتور الکتریکی در ارتباط است و در عین حال این قطعه تاثیر مستقیم بر قیمت بالابر ساختمانی دارد.

قرقره بالابر ساختمانی

ماهیت کار در هر بالابر ساختمانی متکی بر حمل عمودی مصالح از طریق یک سیم بکسل می باشد. لذا باید قطعه‌ ای فنی برای جمع آوری و یا باز کردن سیم بکسل تعریف شده باشد. این قطعه با نام وینچ شناخته می شود. از آنجا که ظاهری شبیه به یک قرقره بزرگ جثه دارد، از آن با عنوان قرقره بالابر ساختمانی هم یاد می کنند.

قرقره در امتداد محور گیربکس قرار دارد و تحت تاثیر حرکت شفت گیربکس در جهت ساعتگرد و یا پاد ساعتگرد می ‌چرخد. نوع چرخش موتور و چرخش گیربکس، تعریف نوع حرکت در وینچ می باشد. به این ترتیب بسته به نوع حرکت، سیم بکسل از دور وینچ باز شده و یا به دور آن جمع آوری خواهد شد. به این ترتیب حرکت بالا رونده و یا پایین رونده در انتهای سیم بکسل صورت خواهد گرفت.

در مشخصات فنی بالابر ساختمانی، ابعاد و ظرفیت قرقره از اهمیت بالایی برخوردار است. انواع وینچ با ظرفیت های ۲۰، ۳۵ و یا ۴۰ متری طراحی شده ‌اند. طول سیم بکسل پیچیده شده بر حول وینچ، معرف قابلیت حمل و نقل مصالح در یک بالابر ساختمانی می باشد. جهت اطلاع از قیمت بالابر ساختمانی و قیمت موتور بالابر ساختمانی با مجموعه پارس موتور در تماس باشید.

شرکت پارس موتور ارائه دهنده انواع ماشین آلات شیلنگ ویبراتور و کاتر آسفالت بر می‌باشد. برای استعلام قیمت و راهنمایی بیشتر با ما در ارتباط باشید.

سیم بکسل بالابر ساختمانی

سیم بکسل یک طناب فولادین است که به حالتی منعطف طراحی شده تا با جمع آوری حول قرقره، قابلیت حمل عمودی مصالح را تامین نماید. استحکام بالا در کنار انعطاف مناسب از مهمترین مشخصه های فنی سیم بکسل برای هر بالابر ساختمانی است. لذا در مشخصات فنی بالابر ساختمانی های کوچک، شاهد استفاده از سیم بکسل سایز ۸ از نوع تابیده شده هستیم. برای مدل های ۷۵۰ و یا یک تنی باید از سیم بکسل قطر ۱۰ استفاده کنیم. سیم بکسل باید از نوع تابیده شده باشد. سیم بکسل های نتاب، قابلیت انعطاف کافی برای جمع شدن بر وینچ را ندارند.

سیم بکسل بالابر ساختمانی

جمع بندی

دیگر بخش ها در یک بالابر ساختمانی شامل انواع باکت، قلاب، کلیدهای کنترل و دیگر سیستم های امنیتی هستند. تمامی این بخش های فنی باید به درستی همراه با رعایت تمام نکات ایمنی در کنار هم باشند تا بتوانیم انتظار عملکردی کاملا ایمن و قدرتمند را از یک بالابر ساختمانی داشته باشیم. در یک نگاه کلی زمانی در کار با این ماشین تماما حرفه ای هستید که توانسته باشید درک کاملی از مشخصات فنی بالابر ساختمانی داشته باشید.

برای انتخاب مشخصات بالابر ساختمانی باید به نوع پروژه خود دقت کنید. با این‌حال، یک دستگاه بالابر با ظرفیت 250 کیلوگرم بیشترین کاربرد را دارد، زیرا برق تک­فاز همه‌جا در دسترس است و اتصال آن به راحتی انجام می‌شود. ضمن آنکه در انتخاب یک بالابر باید به قطعات آن مانند نوع موتور، کیفیت سیم بکسل، جنس باکت و پایه‌های دستگاه توجه کرد.

 

سوالات متداول

بالابر ساختمانی چیست و چه کاربردی دارد؟

برای حمل مصالح در ارتفاع ساختمان‌های در حال ساخته شدن از انواع بالابر ساختمانی استفاده می‌شود. هر دستگاه بالابر ساختمانی، تجهیز بسیار قدرتمند با طراحی تخصصی است که قادر است بارهای سنگین وزن و غیرمتعارف عمرانی را به شکل عمودی جابجا کند. این وسیله از کلیدی ترین ابزارهای ساختمان سازی است. برای خواندن توضیحات بیشتر با سایت پارس موتور همراه باشید.

گیربکس در بالابر ساختمانی چه کاربردی دارد؟

برای کنترل سرعت بالای کارکرد موتور در بالابر ساختمانی و تبدیل قدرت، از گیربکس استفاده می شود. گیربکس طراحی شده برای بالابر ساختمانی از مدل های حلزونی شکل است. این گیربکس ها به شکلی طراحی شده اند تا در صورت از کار افتادن موتور حالت قفل شوندگی داشته باشند. گیربکس vf86 نمونه بسیار رایج و کاملاً مناسب برای نصب شدن بر بالابر ساختمانی ۲۵۰ کیلویی می باشد.

بهترین بالابر ساختمانی چه مشخصاتی دارد؟

برای انتخاب مشخصات بالابر ساختمانی باید به ویژگی‌های پروژه از جمله تعداد طبقات ساختمان، تعداد کارگرها و وزن مصالح توجه کرد.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 4 / 5. تعداد آرا: 5

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

سبد خرید