خرابی های متداول در میکسر بتن یا خلاطه

فهرست مطالب
1.5
(2)

بتن سازی عملیاتی سخت و سنگینی است. عملیاتی که طی آن باید سیمان و ماسه و شن و آب را به ترتیبی در هم اختلاط نمود. این اختلاط جدا از دقت بالایی که باید در نسبت ترکیب مواد آن باشد، در نهایت منجر به خلق بتن می ‌شود. سیالی که باید دائماً در گردش باشد تا در زمان تخلیه در محل بتن ریزی، سفت و غیرقابل استفاده نشده باشد. دستگاهی که در نهایت می تواند این بتن مرغوب را تهیه کرده و آن را تا زمان استفاده، در گردش دائمی نگه دارد، انواع بتونیر ها یا همان میکسر بتن می باشد.

سختی کار در میکسر بتن زمانی است که باید با سیال سنگین و سرسختی مانند بتن درگیر باشد. بتن در فاز ابتدایی خود، درست در زمان قبل از سخت شدن، بسیار پرچگال است و از وزن قابل توجهی برخوردار است. چنین متریالی تا قبل از عملیات بتن ریزی باید مداوم در حالت گردش باقی بمانند و وقتی از چگالی بالا در کنار گرانروی بسیار و سنگینی قابل توجه آن صحبت می کنیم، کاملا متوجه خواهیم شد که میکسر بتن در حین اجرای کار چه وظیفه سخت و سنگینی دارد.

در عین حال خرابی در میکسر بتن می ‌تواند موجبات دردسر های بسیاری باشد. اینکه بتن به مدت طولانی در داخل میکسری که نمی چرخد بماند، به راحتی سفت شده و عملاً دستگاه را از دور کاری خارج خواهد ساخت. از طرفی دیگر، حجم بالای بتن ریزی در عملیات های سنگین ساختمانی به هیچ حالت این اجازه را نخواهد داد که خرابی ‌ها در میکسر بتن از زمان مشخصی فراتر رود.

این اهمیت در کار باعث خواهد شد تا تمام مجریان ساختمانی به نوعی جدی و حرفه ای از مسیر خرابی ها در کارکرد میکسر بتن آگاه باشند. در این مقاله قصد داریم تا شما را با عمده خرابی ها در کارکرد میکسر بتن آشنا سازیم.

خرابی در مخزن میکسر بتن یا خلاطه

مشخصه اصلی در انواع بتونیر ها، مخزن آنها است. مخزنی که باید تحت انواع سیستم های مکانیکی به گردش درآمده تا بتواند حجم بالایی از بتن را ایجاد کند. یکی از شاخص های اصلی در خرابی میکسر بتن متوجه همین مخزن پرحجم می باشد. این خرابی ها بیشتر در شکل نقیصه در بدنه مخزن ظاهر می‌ شوند. سوراخ شدن و یا ترک برداشتن جداره مخزن از جمله خرابی های متداول می باشد.

غالباً ضخامت ورق به جهت ساخت مخزن در میکسر بتن را تا اندازه ‌ای بالا می گیرند؛ اما به جهت کاهش وزن کلی مخزن، اصولاً در طراحی آنها از دو نوع ضخامت ورق استفاده خواهد شد. قسمت بالایی مخزن که کمتر درگیر وزن بالای بتن است، از ضخامت کمتر و قسمت پایینی از ضخامت بیشتری برخوردار خواهد شد. این ضخامت تا اندازه ‌ای است که به این سادگی ‌ها اسیر سیال سخت بتن نباشد.

بیشتر دلیل ترک ها و یا سوراخ ها در بدنه میکسر بتن ناشی از عدم نگهداری اصولی از دستگاه می باشد. غالباً اگر نظارت دستگاه میکسر بتن را جدی نگیرید، بتن سفت شده در جداره های داخل میکسر در هنگام عملیات‌ های بعدی به شکل مانعی در گردش بتن باعث خلق فشار قابل توجهی بر جداره مخزن خواهد شد. فشاری که ممکن است باعث سوراخ شدن و یا ترک برداشتن آن باشد.

خرابی ها در سیستم انتقال نیرو

دو روش عمده در انتقال نیرو از گیربکس تا مخزن وجود دارد. در مخزن های سبک که می ‌توانند انواع کوچکتر از ۴۰۰ لیتری را شامل شوند، استفاده از یک شفت دندانه دار در قسمت انتهای مخزن که درگیر با شفت گیربکس شده است، روش انتقال نیرو خواهد بود. در میکسر بتن با حجم ‌های بالاتر، روش دنده دور کمر که شامل یک خط دنده ای در بدنه مخزن است، مسیر انتقال نیرو را باعث خواهد شد.

خرابی در این ساز و کار های مکانیکی بیشتر متوجه شکستگی و یا کچل کردن دندانه ها در چرخ دنده ها می باشد. یک دندانه شکسته تماما می ‌تواند در چرخش میکسر بتن ایجاد ناهمگونی کند.

اگر چه این دندانه ‌ها را همراه با آلیاژ های بسیار سخت از فولاد می ‌سازند و تا زمانیکه به خوبی در کنار هم کار کنند، به این سادگی ها خراب نخواهند شد؛ اما آن چیزی که می ‌تواند باعث شکستگی دنده ‌ها و یا کچل شدن آنها شود، وجود عناصر زائد در میان آنها می باشد. عمدتاً عدم نظارت مرتب میکسر بتن باعث می ‌شود تا در میان این دنده ها مقدار قابل توجهی از بتن سفت شده قرار گیرد. اتفاقی که تحت فشار باعث شکسته شدن دنده ‌ها خواهد شد.

خرابی ها در کارکرد گیربکس میکسر بتن

در تمام دستگاه های بتونیر، از گیربکس با هدف کنترل بر سرعت بالای موتور ها همراه با ایجاد گشتاور قدرتمند استفاده می ‌شود. در واقع گیربکس ها حد فاصل میان موتور ها تا مخزن گردان هستند. در گیربکس ها مجموعه چرخ دنده ها وجود دارد که باید دائماً روغنکاری شده باشند. برای این منظور هر گیربکس همراه با یکم مخزن روغن خواهد بود. خرابی در گیربکس میکسر بتن زمانی ایجاد می ‌شود که به نحوی دنده ها در حالت خشک بر هم کار کنند. این یعنی آنکه یا احتمالاً درب مخزن روغن گیربکس باز است و تمام روغن بیرون ریخته و یا آنکه کاسه نمد ها در دو سمت شفت ورودی تا خروجی گیربکس آن رفتار آب بندی را ندارند. به هر حال وقتی گیربکس نتواند روغن را در مخزن خود نگه دارد، اسیر خرابی‌ ها خواهد شد.

خرابی هایی که متوجه موتور ها در میکسر بتن می باشد

تمام قدرتی که باعث گردش مخزن خواهد شد، همراه با گیربکس ها از طریق انواع موتور ها تولید شده است. این موتور ها هستند که قدرت گردشی بالای خود را روانه گیربکس و از پس آن مخزن میکسر خواهند کرد. موتور ها در طراحی میکسر بتن در دو نوع الکتروموتور ها و موتور های احتراق داخلی هستند. هر کدام از این موتور ها زمینه های متفاوت از خرابی را همراه خود خواهند داشت.

موتورهای الکتریکی در جریان خرابی ‌ها:

موتور های الکتریکی در طراحی انواع میکسر بتن از گونه های سه فاز و یا تک فاز هستند. شرایط تامین نامطلوب برق و یا قطع ناگهانی یک فاز می تواند دلیل اصلی در خرابی موتور های الکتریکی باشد. اتصالی در کابل ها، عدم استفاده از عناصر مطلوب در طراحی تابلو برق ها و همچنین عدم سلامت در بلبرینگ ها که بر اثر کارکرد مداوم نیاز به سرویس خواهند داشت، از دیگر عوامل تاثیرگذار در خرابی الکتروموتور ها هستند.

همراه با خرابی ها در موتور های احتراق داخلی:

مراد از موتور های احتراق داخلی، طیف گسترده از موتور های سیلندر پیستونی است که شامل انواع موتور های بنزینی و یا دیزلی خواهد شد. در این موتور ها، عدم دقت در وجود روغن مطلوب در مخزن روغن، عدم دقت در سیستم خنک ساز موتور، عدم سلامت در تسمه پروانه ها و یا شکستگی پروانه، شل شدن و یا شکستن پایه های نگهدارنده موتور ها که باعث ایجاد لرزش های شدید در کارکرد موتور خواهد بود و… عمده دلایل جدی در خرابی موتور های احتراق داخلی در بدنه طراحی انواع میکسر می باشند.

خرابی در میکسر بتن، آن هم در زمان عملیات بتن ریزی به هیچ حالت امر پسندیده‌ ای نیست. چرا که در چنین حالتی عدم کارکرد صحیح یک دستگاه ساده می ‌تواند تبعات مالی سنگینی برای کل پروژه به همراه داشته باشد. از این رو در کار با میکسر بتن همواره پیشگیری بسیار منطقی ‌تر است تا آنکه بخواهیم خرابی های احتمالی را تعمیر کنیم. آگاهی از انواع خرابی ها و چرایی در خلق آنها می تواند مقدمه بسیار کارآمدی باشد که بتوانید مسیر خرابی میکسر بتن خود را پیش بینی کرده و از همان زمان که دستگاه در سلامت کامل کار می کند، همراه با نظارت های دائمی راه را برای وقوع خرابی ‌ها ببندید.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 1.5 / 5. تعداد آرا: 2

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

سبد خرید