بتونیر آزمایشگاهی

بتونیر آزمایشگاهی
فهرست مطالب
4.8
(5)

آموزش کامل کار با بتونیر آزمایشگاهی

بتونیر آزمایشگاهی یک دستگاه تخصصی در ترکیب مواد است که با هدف آماده سازی مقدماتی بتن در سطح پروژه های بزرگ عمرانی مورد استفاده قرار می ‌گیرد. هدف اصلی از طراحی بتونیر آزمایشگاهی نظارت مقدماتی بر طرح اختلاط بتن در محل پروژه ساختمانی است. با این ایده قبل از آنکه بخواهید بتن را در حجم بالا از طریق میکسر بتن های بزرگ جثه تهیه کنید، الگوی طرح اختلاط مورد نظر را توسط یک میکسر بتن کوچک آزمایشگاهی پیاده سازی می کنیم تا به این ترتیب دورنمای عینی از بتنی که قرار است ساخته شود به دست آوریم. آنگاه است که در باب کیفیت نهایی بتن، اعمال تغییرات احتمالی و… بهتر می توانیم تصمیم سازی کنیم.

از آنجا که بتونیر آزمایشگاهی در دسته ماشین آلات دستی و بسیار کوچک قرار می ‌گیرد، اسلوب کار کردن با آن مستلزم رعایت نکات متعددی است. به هر صورت یک بتونیر آزمایشگاهی در مقام یک ابزار آزمایشگاهی در اختیار پروژه ساختمان سازی قرار گرفته است. پس باید رفتاری حساب شده و دقیق در کار با آن داشته باشید. در این مقاله قصد مطرح کردن روش های علمی در کار با میکسر بتن آزمایشگاهی را داریم.

نصب اصولی مقدمات کار با بتونیر آزمایشگاهی

اصلی ترین مشخصه طراحی شده در هر بتونیر آزمایشگاهی، توانمندی بالای این ابزار در مونتاژ و دمونتاژ شدن بسیار ساده و راحت است. از آنجا که هدف از طراحی میکسر بتن آزمایشگاهی حضور در محل عملیات بتن ریزی است، باید قابلیت حمل و نقل ساده با معمول ترین خودروها را داشته باشد. از این رو آنها را طوری طراحی می کنند که به راحتی قطعات آن از هم جدا شده و یا سر هم بندی شوند. لکن مهمترین نکته در مقدمات کار با میکسر بتن آزمایشگاهی یادگیری نحوه درست سر هم کردن قطعات آن است.

  • در مونتاژ اصولی هر مدل از بتونیر آزمایشگاهی در ابتدای امر اقدام به برپا ساختن پایه های آن داشته باشید. هر بتونیر آزمایشگاهی از یک شاسی U شکل که دیگ گردان را در بر گرفته است تشکیل شده است. این شاسی U شکل یک پایه با دو چرخ و یک پایه ثابت کمکی برای استقرار هر چه مطمئن دستگاه متصل است. مقدمات مونتاژ کردن میکسر بتن کوچک آزمایشگاهی در سوار کردن پایه های چرخ دار ثابت بر شاسی U شکل می باشد. اتصالات این پایه ها از طریق پیچ و مهره هایی خاص صورت می گیرد.
  • برای آنکه بتوانید تیغه های همزن در داخل دیگ گردان را نصب کنید، لازم است که مرحله نصب دیگ را به شکل دو تکه انجام دهید. به این ترتیب که با نصب بخش پایین دیگ، مقدمات نصب تیغه همزن را فراهم کرده، در انتها اقدام به نصب بخش بالایی دیگ در میکسر بتن آزمایشگاهی خواهیم نمود.
  • در دمونتاژ کردن قطعات میکسر بتن آزمایشگاهی، بخش پایینی دیگ همراه با شاسی U شکل است. این دو قطعه از هم باز نمی شوند. در نتیجه در هنگام مونتاژ کردن کافی است به استقرار شاسی U شکل بخش پایین دیگ، بر پایه ‌های میکسر بتن آزمایشگاهی اقدام کنید. برای این منظور نگهدارنده هایی که دارای بلبرینگ ها هستند بر پایه هایی که از مراحل قبل نصب کرده‌ اید، در نظر گرفته شده است. کافی است شفت های کناری طراحی شده بر شاسی بخش پایینی دیگ را بر این بلبرینگ ها سوار کنید. تراز بودن دیگ میکسر بتن آزمایشگاهی در این مرحله امری ضروری است.
  • پس از مرحله نصب بخش پایینی دیگ در بتونیر آزمایشگاهی، نوبت به مرحله نصب تیغه های همزن رسیده است. برای نصب تیغه ها در داخل دیگ، سوراخ هایی در نظر گرفته شده است. موقعیت این سوراخ ها در بخش پایینی رو به کناره های دیگ می باشد. البته بخش بالایی دیگ نیز میزبان نصب این تیغه ها خواهد بود. لکن در مقدمات امر باید آنها را به بخش پایینی دیگ سوار کنید. برای پیدا کردن سوراخ های مورد نظر به جهت نصب اصولی تیغه های همزن در داخل دیگ می توانید از حضور فلش هایی در بدنه بالا و پایین دیگ استفاده کنید. لازم است تا موقعیت نصب دو بخش دیگ به گونه ‌ای باشد که این فلش ها در راستای یکدیگر قرار بگیرند.
  • اقدام به نصب بخش بالایی دیگ در بتونیر آزمایشگاهی نمایید. در این حالت باید مطمئن باشید که فلش های مطرح شده در بند قبلی که بر بدنه دو بخش دیگ حک شده اند، در راستای هم قرار دارند و در عین حال تمام سوراخ ها در لبه هر دو بخش دیگ در یک راستا هستند.
  • وقتی از تراز شدن دقیق بخش بالایی دیگ بر بخش پایینی اطمینان پیدا کردید، مرحله استقرار نهایی بتونیر آزمایشگاهی آغاز می ‌شود. در این مرحله باید هر دو بخش دیگ را به شکل کاملا مستحکم و اصولی بر یکدیگر متصل کنید. برای این کار یک مجموعه پیچ متقاطع همراه با واشرهای فنری و مهره های کلاه دار مخصوصی تعریف شده اند. دقت کنید که لازم است در حین اتصال از با واشرهای فنری تعریف شده استفاده شده باشد. پس از اتمام استقرار بخش بالایی دیگ بر بخش پایینی آن، نوبت به اتصال نهایتی تیغه ها می رسد. در بندهای قبلی بخش پایین تیغه را به شکل شل شده ای بر جداره زیرین دیگ سوار کرده اید. حالا باید بخش بالایی تیغه های همزن را بر جداره بالایی دیگ مستقر سازید. پس از اتصال می توانید پیچ و مهره های همزن را سفت کنید. در نظر داشته باشید که به ازای هر اتصال برای استقرار همزن بر بدنه دیگ باید از یک واشر فنری استفاده شود.
  • در تکمیل بخش‌ های نهایی باید اقدام به اتصال فرمان تخلیه بتونیر دستی نمایید. برای این کار لازم است تا به نصب صفحه قفل دار دیسکی شکل بر شفت شاسی دیگر اقدام کنید. این صفحه قفل کن که دارای سوراخ های متعددی است، از طریق دو پیچ در محل مورد نظر مستقر می‌ شود. پس مرحله نصب فرمان دستی بر صفحه قفل شونده آغاز می شود. این فرمان دستی از فنری در بطن خود بهره مند می باشد.
  • در آخرین مرحله از نصب مونتاژ شده بتونیر آزمایشگاهی باید بخش موتوری و جعبه دنده را بر دستگاه مستقر سازید. محل استقرار آن در آن سوی دیگ درست نقطه مقابل فرمان دستی تخلیه نصب شده است. در نصب این بخش لزوم توجه به هم راستا شدن شیار خار برای استقرار درست چرخ دنده گیربکس بر چرخ دنده دیگ امری ضروری است.

مقدمات کارکرد اصولی با میکسر بتن آزمایشگاهی

اولین قاعده در کار اصولی با میکسر بتن آزمایشگاهی درک درست موقعیت ‌های گوناگون کاری با آن است. در طراحی میکسر بتن کوچک از یک فرمان دستی که اهرم کنترل یک صفحه قفل شونده است و به شکل دیسکی سوراخ دار است، استفاده می شود. در این حالت با حضور این اهرم و کنترل درست صفحه قفل شونده قادر هستید تا موقعیت دیگ را در وضعیت های مخلوط، تخلیه و یا ذخیره کردن قرار دهید. از آنجا که حضور در هر موقعیتی باید به شکل مستحکم و عاری از هر گونه جابجایی باشد، این صفحه قفل شونده را تعریف کرده اند. کافی است اهرم کنترل دستی را با سوراخ های صفحه قفل شونده تراز کنید. با چرخاندن میله شیبدار باعث قفل شدن دسته بر سوراخ های صفحه قفل شونده خواهید شد. در این حالت دیگ در همان موقعیتی که ما برای آن تنظیم کرده ‌ایم باقی می ‌ماند.

دقت کنید که دیگ نصب شده بر شاسی بتونیر آزمایشگاهی قابلیت گردش ۳۶۰ درجه ای را دارد. لذا می توانید بسته به موقعیت بارگیری و یا تخلیه دیگ، جهت نصب آن را در همان سمتی که می‌ خواهید قرار دهید. لکن در موقعیت بارگیری باید سر دیگ رو به بالا و با زاویه ای منحرف شده از محور عمود نصب پایه ها باشد. در هنگام تخلیه نیز لازم است سر دیگ رو به پایین با انحرافی کوچک از محور عمودی پایه تنظیم شده باشد.

نحوه بارگیری بتونیر آزمایشگاهی

در بارگیری بتونیر آزمایشگاهی باید موقعیت استقرار دیگ را همچون نکات قید شده در بندهای قبل رعایت کنید. بارگیری باید به شکل مرحله به مرحله همراه با دیسک گردان صورت گیرد. هرگز میکسر بتن آزمایشگاهی را زمانی که خاموش است و دیگ آن فاقد گردش است، بارگیری نکنید.

بارگیری در دیگی که نمی چرخد، مانع از تکمیل درست طرح اختلاط بتن خواهد شد و در عین حال بارگیری کلی به شکلی که تمام مصالح را به یکباره راهی فضای داخل دیگ کنید، قابلیت دیگ در ایجاد اختلاطی مناسب را ضعیف خواهد کرد. از طرفی دقت کنید که در بارگیری مرحله به مرحله دیگ، مصالح را به شکل پرتابی وارد آن نکنید. پرتاب مصالح تحت تاثیر قدرت گردش دیگ باعث می‌ شود تا مصالح به سمت جداره‌ های انتهای دیگ هدایت شده، به آنجا بچسبند. مصالح را با هر پیمانه ای که انتخاب کرده اید به شکل آرام و پیوسته به داخل دیگ بریزید. غالباً استفاده از یک بیل مخصوص عملیات های ساختمانی بهترین ایده در پیمانه کردن مصالح برای بارگیری بتونیر آزمایشگاهی است.

بارگیری غیر اصولی و یا در ظرفیت بیش از اندازه تعریف شده برای میکسر بتن آزمایشگاهی باعث ایجاد فشار مضاعفی بر موتور الکتریکی دستگاه است. این فشار تولید حرارت بالایی می کند. البته طراحی بتونیر آزمایشگاهی از قبل فکر تدارک نکات ایمنی را کرده است و از یک سنسور حرارتی مخصوص بر بدنه موتور الکتریکی دستگاه استفاده شده است. در صورتی که بارگیری شما غیر اصولی باشد و منجر به جریان کشی موتور شود، این سنسور حرارتی جهت تامین امنیت کاری موتور اقدام به خاموش کردن آن خواهد کرد.

برای تخلیه کردن مخزن در بتونیر آزمایشگاهی باید از اهرم دستی که برای این منظور تعبیه شده است استفاده کنید. از قبل به نکات در نحوه استقرار تا الگوی طراحی این اهرم دستی سوار بر صفحه قفل شونده اشاره داشتیم. در امر تخلیه نیز باید موقعیت صفحه قفل شونده را در حالتی قرار بدهیم که قسمت باز دیگ رو به پایین باشد. البته نباید به شکل کاملاً سر پایین قرار بگیرد. بلکه باید دیگ را با ایجاد زاویه ای در محور عمودی با اندک انحراف رو به پایین مستقر سازید.

مهمترین نکته در تخلیه دیگ بتونیر آزمایشگاهی، عدم خاموش کردن آن است. هرگز در حین عملیات تخلیه، موتور دستگاه بتونیر آزمایشگاهی را خاموش نکنید. همواره مادامیکه دیگ در حال گردش است، اقدام به تخلیه بتن و یا هر ماده ترکیب شده دیگر از آن داشته باشید.

اگر میکسر بتن کوچک آزمایشگاهی را در حین تخلیه خاموش کنید، تمام متریال ناشی از اختلاط بتن و یا هر ترکیب دیگری قابلیت تخلیه کامل ندارد. خصوصاً برای بتنی که با ماهیت چگال و گران روی بالای آن مواجه هستیم. در این حالت به علت حضور تیغه های همزن و البته رعایت نکات ایمنی و حفظ سلامت دستگاه، مجاز به داخل کردن ابزارهایی مانند بیل به داخل دیگ برای تخلیه آن نیستیم. لذا اگر دیگ را بدون موقعیت گردش تخلیه کنید، همواره مقدار قابل توجهی از حجم بتن در میان تیغه های همزن باقی می ماند. اما در صورت گردش دیگ در حین عملیات تخلیه این اطمینان وجود دارد که به راحتی قابلیت تخلیه کامل بتن را داشته باشید.

نکات در انتهای کار با بتونیر آزمایشگاهی

قاعده طراحی میکسر بتن آزمایشگاهی بر اصل مونتاژ ساده استوار است. این دستگاه با سرعت و کیفیت بالایی توانایی ساخت بتن را دارد. در نهایت پس از انتهای عملیات ساخت بتن و تخلیه دیگ کار با میکسر بتن آزمایشگاهی تمام نشده است. این دستگاه باید مراحل انتهای کار که اعم از تمیز شدن کامل تا دمونتاژ شدن اصولی را شامل می شود، طی نماید. لذا اگر در مقام مجری عملیات ساخت بتن نمونه، با استفاده از بتونیر آزمایشگاهی هستید، لازم است درک کامل و فنی از مراحل انتهای کار با آن را نیز داشته باشید.

  • برای تمیز کردن داخل دیگ هرگز آن را در حالت روشن قرار ندهید. در تمیز کردن قرار نیست که تمام محتوای داخل دیگ را تخلیه کنیم. از آنجا که تمیز کردن همراه با شستن داخل دیگ می ‌باشد، روشن بودن میکسر کاملاً خطرآفرین است.
  • تمیز بودن دیگ و دیگر اجزای فنی بتونیر آزمایشگاهی در انتهای هر عملیات بتن سازی امری کلیدی است. در نظر داشته باشید که بتن متریال خورنده، سخت شونده و بسیار مخرب است. شیرابه بتن که ملات کم رمقی به جا مانده از ترکیب آب و سیمان می باشد نیز ماهیت تخریبی بالایی دارد. از این رو لازم است تا در پایان هر بار عملیات ساخت بتن، اقدام موثر در تمیز کردن تمام اجزای آن داشته باشید.
  • برای برطرف نمودن ملات سیمان و آب خشک شده بر بدنه داخل دیسک هرگز به اعمال ضربات از طریق بیل متوسل نشوید. این اقدام قطعاً در تخریب جداره ‌های دیگ تاثیرگذار است. برای برطرف کردن ملات سفت شده بر جداره های دیگ می توانید از حضور آب در دیگ در حال گردش استفاده کنید. به این ترتیب تمام بخش ‌های چسبیده شده جدا خواهند شد.

در شستشوی دیگ میکسر بتن آزمایشگاهی مستلزم استفاده از آب هستید. در این هنگام دقت کنید که بخش موتوری دستگاه کاملا محفوظ شده از پاشش مستقیم آب باشد. بتونیر آزمایشگاهی ابزاری کوچک، گران ‌قیمت، با قابلیت کارکرد دقیق است. تمام ماهیت کار با این دستگاه در سطح پروژه های ساخت و ساز برای رسیدن به یک طرح اختلاط حساب شده است. البته بتونیر آزمایشگاهی وقتی می ‌تواند عملیات حساب شده ای از طرح اختلاط بتن را مطرح سازد که از یک شرایط اپراتوری آگاه و مسلط نیز بهره ‌مند باشد.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 4.8 / 5. تعداد آرا: 5

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

سبد خرید