چگونه بتونیر ۳۰۰ لیتری را نگهداری و سرویس کنیم؟

نگهداری و سرویس بتونیر یا میکسر بتن
فهرست مطالب
0
(0)

بتونیر دستگاهی است که به شکل تخصصی برای مخلوط کردن ملات سیمان و ماسه در آب طراحی‌ شده است. خروجی این دستگاه بتنی مرغوب است که درجات کیفی با مقدار استحکام مناسبی را تامین می ‌نماید. اگر بخواهید بتن را در سریعترین زمان ممکن آن‌ هم با دقت بالا تهیه نمایید، قطعا نیاز دارید تا از یک دستگاه بتونیر استفاده کنید. البته بسته به نوع عملیات انواع بتونیر در حجم ‌های گوناگون طراحی شده ‌است که بتونیر ۳۰۰ لیتری از مدل ‌های بسیار محبوب و پرکاربرد است.

کار با بتونیر ۳۰۰ لیتری و یا هر ظرفیت بالاتری به عملیات چالش ‌برانگیز ساخت بتن ختم خواهد شد. در این عملیات باید حجم سنگین از سیمان، ماسه و آب را در اندازه ‌هایی مشخص به وسیله دیگ گردان بتونیر مخلوط کنید. این عملیات در عین ساده بودن، ماجرایی بسیار سنگین، فرسایشی و طاقت ‌فرسا است. لذا هر بار عملیات ساخت بتن تبدیل به یک فعالیت جدی و فرسایشی برای انواع بتونیر خواهد شد. اما قطعا نمی ‌خواهیم تا دستگاه کاربردی و گران ‌قیمت ما به این سادگی‌ ها اسیر فرسایش باشد. لذا نیاز است تا از اصول درست روش نگهداری از بتونیر ۳۰۰ لیتری و دستگاه ‌های مشابه در ظرفیت ‌های بالاتر مطلع باشید.

برای نگهداری از بتونیر ۳۰۰ لیتری نکته‌ های بسیاری وجود دارد. هر دستگاه بتونیر از کنار هم قرار گرفتن بخش ‌های متعدد فنی ساخته ‌شده است. بخش ‌هایی مانند موتور، شاسی، گیربکس و… که هر کدام تأثیری مستقیم در عملکرد روان دستگاه دارند. قاعدتاً وقتی در حین عملیات سنگین ساخت بتن هستیم، هر کدام از این بخش‌ های فنی به نوعی درگیر با چالش ‌های جدی کار هستند. لذا هر کدام از این بخش‌ ها به نوعی اسیر فرسایش و خرابی ‌های احتمالی می‌ باشند. در اصول سرویس بتونیر که شامل جزئیات در نگهداری از بتونیر نیز خواهد شد، برای هر کدام از این بخش ‌های فنی دستورالعمل‌ های مجزایی تدارک دیده شده ‌است. لذا در ادامه همراه ما باشید تا به جزئیاتی برای اصول نگهداری از بتونیر اشاره کنیم. اما قبل ‌از بحث کاربردی برای تحلیل روش‌ های نگهداری از بتونیر بهتر است در نگاهی مختصر با خود میکسر بتن ۳۰۰ لیتری بیشتر آشنا شویم.

مشخصه ‌های فنی بتونیر ۳۰۰ لیتری

میکسر بتن ۳۰۰ لیتری کوچکترین سایز استاندارد طراحی ‌شده برای انواع بتونیرها می ‌باشد. این دستگاه از یک دیگ مخروطی ‌شکل فولادین با ظرفیت ۳۰۰ لیتری برخوردار است. اما از آنجا که حداکثر قابلیت تولید ۲۵۰ لیتر بتن را دارد، گاهاً با عنوان میکسر بتن ۲۵۰ لیتری نیز معرفی‌ شده است.

مخزن ۳۰۰ لیتری این بتونیر آنچنان سنگین نیست که برای گردش آن نیاز به تعریف موتورهای قدرتمند و البته گران ‌قیمت بنزینی باشد. از طرفی ضرورتی ندارد که برای این بتونیر از موتورهای الکتریکی سه ‌فاز استفاده کرده باشیم. بتونیر ۳۰۰ لیتری یک میکسر بتن برقی است که در آن از موتورهای الکتریکی تکفاز با قدرت 3 اسب ‌بخار برای گردش دیگ استفاده می ‌شود.

موتور ابعاد کوچکی دارد و با حضور یک خط برق ۲۲۰ ولت استاندارد شهری به ‌راحتی راه ‌اندازی خواهد شد. این ‌موضوع باعث شده تا شرایط کارکرد و فعال ‌سازی بتونیر ۳۰۰ لیتری خیلی ساده باشد. کافی است از یک خط برق تکفاز شهری داشته باشید تا بتوانید بتونیر ۳۰۰ لیتری را در بهترین شرایط راه ‌اندازی کنید. همین راه ‌اندازی ساده دلیل اصلی برای کاربرد گسترده و محبوبیت بالای بتونیر ۳۰۰ لیتری است.

البته در امتداد موتور الکتریکی دستگاه از یک گیربکس حلزونی نمره vf86 استفاده ‌شده است. این مدل گیربکس، بهترین نمونه برای هماهنگ شدن با موتور ۳ اسب بخار دستگاه می ‌باشد. در اصول نگهداری از بتونیر ۳۰۰ لیتری باید به ‌طور جداگانه به بحث سرویس و نگهداری از موتور، گیربکس، شاسی و دیگ اشاره کنیم.

نکته‌ هایی برای نگهداری از موتور در بتونیر ۳۰۰ لیتری

در نگهداری از موتور الکتریکی 3 اسب ‌بخار بتونیر ۳۰۰ لیتری تمام نکات متوجه یک موضوع ساده است. اینکه موتور در بهترین حالت عاری از هر گونه فشار و یا جریان کشی کار کند. پس برای اینکار نکات زیر را در نظر بگیرید.

  • همواره سطح موتور را تمیز و عاری از شیرابه بتن نگهداری کنید. شیرابه بتن باعث فرسوده شدن بدنه موتور می ‌شود.
  • اتصال پایه ‌های موتور به بدنه بتونیر ۳۰۰ لیتری را چک کنید. اتصال شل شده باعث ایجاد لرزش خواهد شد که قطعاً در درازمدت موجب تخریب و فرسایش موتور می ‌شود.
  • فولی های متصل شده به شفت موتور را چک کنید. موتور از طریق یک تسمه به گیربکس در دستگاه بتونیر ۳۰۰ لیتری متصل است. لذا چه در سمت شفت موتور و چه در سمت شفت گیربکس یک فولی وجود دارد. این فولی باید کاملاً سالم باشد. به شکلی که عاری از هر گونه لَقی بر شفت موتور و گیربکس سوار باشد.
  • سلامت تسمه انتقال قدرت از جانب موتور تا گیربکس را بررسی کنید. تسمه خراب که رشته رشته شده باشد، مانع از انتقال قدرت مناسب موتور، به سمت گیربکس خواهد شد که قطعا در کاهش راندمان دستگاه تاثیرگذار است و باعث افزایش فشار بر موتور می ‌شود. وقتی تسمه خراب است، موتور باید قدرتمندتر کار کند تا دیگ سنگین بتونیر ۳۰۰ لیتری را با همان قابلیت اصولی به گردش درآورد.
  • همواره اتصالات الکتریکی موتور را چک کنید. این اتصالات باید کاملاً محکم و عایق ‌بندی شده باشند. کابل تامین برق بتونیر ۳۰۰ لیتری باید کاملاً سالم و عاری از هر گونه زدگی و یا پوسیدگی باشد.
  • پروانه انتهایی موتور باید کاملاً سالم باشد. حضور این پروانه در خنک کردن سطح بدنه موتور الزامی است. شل شدن و یا شکسته شدن پره ‌های این پروانه باعث داغ شدن سطح موتور می ‌شود.
  • موتور باید دارای قاب پروانه باشد. قاب علاوه ‌بر محافظت باعث هدایت هوای خنک شونده به سمت جداره ‌های موتور می‌ شود.

نکته‌ هایی برای نگهداری و سرویس گیربکس بتونیر

گیربکس دومین بخش فنی کلیدی در طرح ساخت بتونیر ۳۰۰ لیتری است. گیربکس وظیفه انتقال قدرت از جانب موتور تا دیگ گردان دستگاه را بر عهده دارد.  گیربکس سرعت بالای موتور را کنترل می ‌کند و در نهایت حرکتی نرم و روان با قابلیت گردشی آهسته و پیوسته را برای دیگ بتونیر ۳۰۰ لیتری فراهم می ‌کند. گیربکس از طریق یک تسمه با موتور الکتریکی دستگاه بتونیر ۳۰۰ لیتری در ارتباط است. در سرویس بتونیر به ‌جهت نگهداری از گیربکس، نکات زیر را مد نظر قرار بدهید.

  • محل اتصال گیربکس به شاسی بتونیر ۳۰۰ لیتری را چک کنید. گیربکس از طریق اتصال پیچ و مهره بر بدنه شاسی دستگاه متصل است. از آنجا که دستگاه با گردش دیگ دائماً در حال لرزش می‌ باشد، همواره خطر شل شدن چنین اتصالاتی وجود دارد. اگر اتصال پایه‌ های گیربکس شل بشود، طی لرزش ایجاد شده، به ‌سرعت خراب خواهد شد.
  • میزان حجم واسکازین موجود در داخل گیربکس را بررسی کنید. گیربکس در مجموعه چرخ ‌دنده ‌ها کار می ‌کند. چرخ ‌دنده هایی که با تبدیل سرعت موتور، حرکتی نرم و روان را برای دیگ تامین می‌ کنند. موتور تکفاز استفاده ‌شده از مدل ‌های ۱۴۰۰ دور در دقیقه است. قطعا با این سرعت نمی ‌توانیم دیگ را به گردش اندازیم. لذا باید با تعریف یک سیستم چرخ‌ دنده ‌ای در ساز و کار گیربکس‌ های حلزونی سرعت را ملایم ‌تر کنیم. در این ‌میان باید سطح اصطکاک میان چرخ ‌دنده ‌ها بسیار اندک باشد. در غیر این صورت گیربکس به ‌شدت داغ ‌شده، عملاً خراب می ‌شود. برای روانکاری چرخ‌ دنده ‌ها از واسکازین استفاده می ‌شود. لذا در سرویس بتونیر ۳۰۰ لیتری حضور به اندازه واسکازین را همواره چک کنید.
  • در صورت کم بودن حجم واسکازین باید مقدار لازم را به داخل محفظه گیربکس تزریق کنید. برای این کار باید از روغن واسکازین نمره ۱۴۰ استفاده کنید. تنها این مدل واسکازین است که مانع از خوردگی و فرسایش زودهنگام دنده ‌های گیربکس می ‌شود.

نکته ‌هایی برای نگهداری از شاسی بتونیر ۳۰۰ لیتری

شاسی، شالوده دستگاه بتونیر است. شاسی یک چارچوب ساده فلزی است که متعلقات اعم از موتور، گیربکس تا دیگ و… بر روی آن سوار شده ‌است. در نگهداری از شاسی بتونیر ۳۰۰ لیتری نکات زیر را جدی بگیرید.

  • شاسی همیشه تمیز باشد. فضای کار هر دستگاه بتونیر محیطی آلوده ‌است. همیشه مقداری شیرابه بتن و یا گرد و خاک ناشی از جابجایی مصالح تا ریخته شدن بتن بر روی شاسی وجود دارد. این آلودگی ‌ها باعث فرسایش بدنه بتونیر ۳۰۰ لیتری خواهد شد. از طرفی این آلودگی نمی ‌گذارد تا شکستگی ‌ها، ترک ‌ها و باز شدن جوش ‌های احتمالی در شاسی بتونیر ۳۰۰ لیتری را ببینیم. لذا هر دستگاه بتونیر کثیف، همیشه مستعد خرابی‌ های عمده و حتی به خطر انداختن جان اپراتورها است.
  • توصیه می ‌شود بدنه شاسی بتونیرها را چرب کنید. وقتی بدنه را چرب کرده باشید، هر گونه آلودگی را راحت ‌تر پاک خواهید کرد.
  • اتصال روان چرخ ‌ها را بررسی کنید. محل بلبرینگ چرخ‌ ها را همواره تمیز کنید. مراقب باشید که شیرابه بتن به محل اتصال چرخ ‌های دستگاه نفوذ نکند.

نکته ‌هایی برای نگهداری از مخزن در بتونیر ۳۰۰ لیتری

قطعا نگهداری از دیگ حجیم هر دستگاه بتونیر، بزرگترین چالش در مواجه شدن با این ماشین ‌آلات می‌ باشد. دیگ محل اختلاط بتن است و برای هر لحظه از کار در ارتباط مستقیم با مصالح سنگین و مخرب بتن می ‌باشد. اگر در نگهداری از دیگ بتونیر ۳۰۰ لیتری کوتاهی کنید، این مخزن حجیم با جداره ‌های فولادین به ‌سرعت تخریب ‌شده، قابلیت کاربردی خود را از دست می ‌دهد. لذا توصیه می ‌شود که همواره نسبت‌ به رعایت اصول کلیدی در نگهداری از مخزن بتونیر ۳۰۰ لیتری کوشا باشید. برای این کار کافی است نکات زیر را جدی ‌تر بررسی کنید.

  • همیشه سطح داخلی دیگ را به ‌طور کامل بشویید. در انتهای عملیات ساخت بتن همواره مقداری از بتن در داخل دیگ، خصوصا در میان تیغه ‌های متصل شده بر بدنه دستگاه می‌ ماند. این بتن جامانده باعث تخریب جداره ‌های دیگ بتونیر ۳۰۰ لیتری خواهد شد. لذا توصیه می‌ شود که حتما در انتهای هر بار عملیات بتن ‌سازی، فضای داخلی دیگ را به ‌طور کامل بشویید.
  • بررسی کنید که دیگ در بهترین حالت بر شاسی دستگاه سوار است. دیگ از طریق دو مهره در طرف خود به پایه ‌های U شکل شاسی سوار شده ‌است. کافی است مخزن تمیز و عاری از شیرابه بتونیر ۳۰۰ لیتری را رو به سمت بالا نگه دارید تا بتوانید مهره‌ های اتصال دیگ بر شاسی را چک کنید. این مهره‌ ها باید به ‌اندازه کافی سفت باشند.
  • در سلامت دنده دور کمر دیگ کوشا باشید. میکسر بتن ۳۰۰ لیتری غالباً از مدل‌ های دنده دور کمر است. در این حالت یک چرخ‌ دنده بزرگ به مانند یک کمربند، محیط مرکزی دیگ را در بر گرفته ‌است. این چرخ ‌دنده در ارتباط مستقیم با چرخ ‌دنده کوچک گیربکس می‌ باشد. باید همواره این چرخ ‌دنده ‌ها را به ‌طور کامل گریس‌ کاری کنید. روان بودن این چرخ‌ دنده دور کمری باعث روان شدن حرکت دیگ خواهد شد. اگر با مدل ‌های دنده زیر مواجه هستید، باز هم باید مراتب گریس‌ کاری دنده کوچک تعبیه ‌شده در انتهای دیگ را جدی بگیرید.
  • بلبرینگ انتهای دیگ را گریس‌ کاری کنید. هر دیگ بتونیر از طریق یک نقطه مرکزی آن ‌هم در انتهای دیگ بر شاسی U شکل دستگاه سوار است. دیگ، قرار است حول این نقطه مرکزی بچرخد. لذا روان بودن این نقطه اتصال اهمیت بالایی دارد. در این نقطه از یک بلبرینگ استفاده شده‌ است. سعی کنید تا همواره با گریس ‌کاری این بلبرینگ حرکت روان دیگ را تامین نمایید.

بتونیر ۳۰۰ لیتری از میکسرهای پرفروش و بسیار محبوب بازار است. این بتونیر قابلیت راه اندازی ساده و کارکردی روان دارد. در عین عال شرایط نگهداری و تامین قطعات آن نیز ساده است. اما این همه دلیل نمی شود تا در نگهداری از این دستگاه کار راه انداز کوتاهی کنیم. لذا اگر عملکرد روان با قابلیت تولید بتن مرغوب می خواهید، بهتر است تمام نکته ها در سرویس و نگهداری از بتونیر ۳۰۰ لیتری را جدی بگیرید.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

سبد خرید