مقالات

عملکرد موتور ویبراتور (موتور ویبره)

4
(2)

نقش موتور ویبراتور در تکمیل عملیات بتن ریزی چیست؟

در تمامی فضاهای ساختمان ‌سازی همراه با اجرای عملیات ‌های بتن ‌ریزی، دستگاهی با نام شیلنگ ویبراتور حضور پررنگی دارد. این دستگاه وظیفه تکمیل عملیات ویبره زنی بتن را بر عهده دارد. برای رسیدن به یک بتن یکدست و عاری از هر گونه حباب، عملیات ویبره زنی را تعریف کرده ‌اند. در این عملیات قرار است تا با کمک شیلنگ ویبراتورها تمام حجم بتن را به لرزش در آوریم. از این ‌رو شیلنگ ویبراتورها نیاز به منبع قدرت بالایی در تامین این لرزش های عمیق دارند. موتور ویبراتور بخش مهمی از هر دستگاه شیلنگ ویبره می باشد. در واقع قدرت تولید شده توسط موتور ویبراتورها است که در طول شیلنگ ویبره منتقل شده تا در نهایت تبدیل به یک حرکت ارتعاشی شود.

اما یک سوال کلیدی آن است که این بخش موتوری در شیلنگ ویبراتورها دقیقاً چیست؟ تحت چه شرایطی طراحی شده است؟ و چه فاکتورهای تاثیرگذاری در شناخت هر چه اصولی‌ تر از آنها نقش بازی می ‌کند؟ اگر می ‌خواهید بیشتر از انواع موتور ویبراتورها بدانید، در ادامه همراه ما باشید.

چرا به موتور ویبراتورها نیاز داریم؟

برای رسیدن به یک بتن یکدست که عاری از هر گونه حباب باشد، باید آن را به لرزش اندازیم. لرزشی که باید از اعماق بتن شروع شده باشد. در غیر این ‌صورت نمی ‌توانیم تضمین کافی از یکدست شدن بتن داشته باشیم. اما بتن در فاز مقدماتی، سیالی بسیار چگال و سنگین ‌وزن است. لذا به این سادگی ‌ها نمی‌ توانید تا در اعماق آن نفوذ کرده و آن را به لرزش اندازید. مگر آنکه از قدرت بالایی بهره ‌مند باشید.

اسلوب طراحی انواع شیلنگ ویبراتور ها در خلق یک حرکت فرکانسی است. برای این منظور از قطعه ‌ای به نام پوکر در انتهای شیلنگ ویبره استفاده شده است. پوکر تحت قدرت محور گردش شیلنگ ویبره قابلیت لرزیدن با فرکانس بالایی را پیدا می‌ کند. البته قدرت این فرکانس باید آنچنان باشد که بتواند از پس سیال سنگین و چگال بتن برآید. پس نیاز به قدرتی مناسب در گردش فنر شیلنگ ویبراتور احساس می شود. قدرتی که قرار است توسط موتور ویبره تامین شود.

برای رسیدن به یک بتن یکدست و همگن به موتور ویبراتورهای قدرتمندی نیاز داریم تا بتوانیم عملیات ویبره زنی را با نهایت دقت و به درستی انجام دهیم.

چگونه طراحی موتور ویبراتورها  را انجام می دهند؟

هر دستگاه شیلنگ ویبراتور از یک موتور مناسب در کنار یک شیلنگ با قابلیت انعطاف بالا تشکیل شده است. یک فلنچ در شفت گردان موتور محل اتصال شیلنگ ویبره می باشد. در داخل شیلنگ ویبره فنری منعطف حضور دارد که تحت تاثیر قدرت گردش موتور ویبره خواهد چرخید و در انتها قطعه ای مکانیکی به نام پوکر این قدرت گردشی را تبدیل به یک حرکت فرکانسی خواهد کرد.

هر چه با حجم بتن بالاتری در امر ساختمان ‌سازی مواجه باشیم، نیاز به شیلنگ ویبراتورهای قویتری داریم. برای رسیدن به شیلنگ ویبراتورهای قویتر قطر و طول پوکر را بزرگتر در نظر می‌ گیرند. به‌ این ‌ترتیب باید قدرت موتوری بیشتری را برای تامین حرکت فرکانسی پوکر تولید نماییم. از این ‌رو قدرت در طراحی انواع موتور ویبراتور، کاملاً وابسته به ابعاد پوکر و سطح عملیات ویبره زنی می باشد.

از آنجایی‌که هر نوع موتور با قابلیت تولید حرکت ‌های گردشی می ‌تواند وظیفه تامین قدرت پوکر را بر عهده بگیرد، انواع موتورهای بنزینی، برقی، دیزلی و حتی مولدهای بادی و هیدرولیکی نیز در جایگاه تامین قدرت برای پوکر نقش بازی می ‌کنند. از مدل‌ های بادی و هیدرولیکی که عبور کنیم، نمونه ‌های برقی و بنزینی و دیزلی را می ‌توانیم در جایگاه انواع موتور ویبره در نظر بگیریم.

از طرفی هر چه موتور ویبراتور قویتر باشد، لاجرم قابلیت کار کردن با پوکرهای قدرتمندتری را خواهد داشت. از این ‌رو یک دسته‌ بندی کلی برای طراحی انواع موتور ویبراتور در نظر می‌ گیرند.

  • موتور ویبراتورهای برقی که با توجه به شرایط تامین قدرت اندکی که دارند، مناسب برای شیلنگ ویبراتورهای کوچک تا قطر 1.5 اینچی و طول حداکثر 2 متری می باشند.
  • موتور ویبراتورهای بنزینی که قابلیت انعطاف بالایی دارند و آنها را می‌ توانید در مدل ‌های متنوع همراه با انواع شیلنگ ویبراتورها شاهد باشید.
  • موتور ویبراتورهای دیزلی که از قدرت بالایی برخوردار هستند و غالباً در کار با شیلنگ ویبراتورهای بسیار بزرگ و قدرتمند مورد استفاده قرار می‌ گیرند.

البته برخی مدل ‌های دیگر مانند شیلنگ ویبراتورهای دریلی و یا دوشی نیز طراحی شده ‌اند که نمونه هایی در مدل‌ های برقی و یا بنزینی هستند. اما در سایز و ظرفیت کمتری بوده، به طوری که می ‌توان به ‌راحتی آنها را حمل و نقل نمود.

آشنایی فنی با انواع موتور ویبراتور

موتور ویبراتورهای برقی:

موتورهای برقی یکی از بهترین مولدها در به کار انداختن انواع تجهیزات ساختمانی می باشند. آنها قدرت کافی برای انجام عملیات ‌های سنگین ساختمان‌ سازی را دارند و در عین ‌حال مسیر راه ‌اندازی آنها بسیار ساده است. از طرفی طرح ساخت ساده همراه با شرایط تعمیر و نگهداری آسان نیز از ویژگی ‌های برتر در کار با موتورهای الکتریکی می باشند. تمام این ویژگی ‌ها باعث شده تا موتور ویبراتورهای برقی از سطح استقبال بالایی در سطح کارگاه ‌های ساختمان ‌سازی برخوردار باشند.

البته موتور ویبراتورهای برقی دارای محدودیت ‌هایی نیز هستند. اول آنکه برای راه ‌اندازی آنها حضور انرژی برق ضروری است. لذا در مناطق دورافتاده عملاً کارایی ندارند. از طرفی دور کاری آنها بسیار بالا است و برای تنظیم دور نیز مستلزم صرف هزینه ‌های بالایی هستند. از این ‌رو مستعد آسیب‌ های زودهنگام به شیلنگ ویبراتورها می باشند. در نهایت این ‌گونه از موتور ویبراتورها چندان ظرفیت تامین قدرت ‌های بالا در حجم کم را ندارند. از این ‌رو در سطح عملیات ‌های سنگین ساختمان‌ سازی مورد استفاده قرار نمی ‌گیرند.

موتور ویبراتور های دریلی:

برای سهولت در کار ویبره زنی و دسترسی آسان و سریع به فضاهای نامتعارف در عملیات ‌های ساخت ‌و ساز، نمونه ‌های قابل حمل از شیلنگ ویبراتورها را طراحی کرده ‌اند. ویبراتورهای دریلی در دسته ویبراتورهای برقی قرار می ‌گیرند؛ اما موتور الکتریکی طراحی شده برای آنها بسیار کوچکتر با وزن بسیار کمتری است. این مدل از دستگاه‌ های ویبراتور توان تامین قدرت اندکی دارند.

موتور ویبراتورهای بنزینی:

موتور ویبراتورهای بنزینی متداول ترین و پرکاربردترین گونه می باشند. قدرت لازم برای گردش این موتورها از طریق سوخت بنزین تامین می شود. این موتورها غالباً از مدل ‌های تک و یا دو سیلندر در طراحی دو زمانه هستند. قابلیت انعطاف بالا در ساخت انواع موتورهای بنزینی مسیر طراحی موتور ویبراتورهای بنزینی را در خلق انواع دستگاه شیلنگ ویبراتورها هموار کرده است. شما تقریباً می ‌توانید این مدل از موتور ویبره را برای هر یک از ابعاد شیلنگ ویبراتور انتخاب کنید. البته در نظر داشته باشید که موتور بنزینی انتخاب ‌شده شما در نهایت مناسب برای یک رنج مشخص از شیلنگ ویبراتور می باشد.

موتور ویبراتورهای دیزلی:

وقتی پای تأمین حداکثر قدرت موتوری برای انجام سنگین ترین عملیات ‌های ساختمان ‌سازی در میان باشد، نام موتورهای دیزلی بسیار متداول می شود. در موتور ویبراتورهای دیزلی برای رسیدن به قدرتمندترین عملیات‌ های ویبره زنی از مدل‌ های دیزلی استفاده خواهد شد.

موتور ویبراتور ها ضامن کارکرد اصولی شیلنگ های ویبره هستند. برای رسیدن به یک ویبره زنی اصولی در بتن باید از شیلنگ ها با سایز مناسب پوکر استفاده کنید. اما از آن سوی ماجرا باید فکر اصولی در تامین قدرت کافی برای پوکر مورد نظر کرده باشید. قدرت بالاتر تولید شده توسط موتور ویبراتورها تضمین کارایی بهتر شیلنگ ویبره ها نمی باشد. بلکه تامین یک قدرت هماهنگ شده با ابعاد پوکر و در نظر داشتن حجم فضای بتن ریزی است که در انتخاب نهایی ما تاثیرگذار است.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 4 / 5. تعداد آرا: 2

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.