روش های برش بتن

برش بتن
فهرست مطالب
0
(0)

برش بتن

برش بتن یکی از فعالیت‌های متداول در سطح عملیات‌های عمرانی است. ساختارهای بتنی، همگی از استحکام بسیار بالایی برخوردار هستند. اما در حین اجرای عملیات‌های عمرانی اعم از ساخت و سازها و یا تکمیل پروسه‌های تعمیراتی لازم است که بخشی از بتن را حذف کنیم. لکن این متریال مقاوم به این سادگی تسلیم ضربات ابزارهای دستی نمی‌شود. از طرفی در بسیاری از موارد هدف از حذف بخشی از بتن، اصلاح نقشه در سازه‌های عمرانی و یا نصب انواع تاسیسات برقی و لوله کشی‌های آب و گاز است. در این موارد نمی‌توانیم به هر نوع تخریب از بتن بپردازیم. این گونه از عملیات‌ها در برش منظم از بتن صورت می‌گیرد. به ‌گونه‌ای که تنها بخشی از بتن که مورد نظر ما به جهت اصلاحات و یا نصب تاسیسات است، حذف شود. بعد از حذف قسمتی از بتن در صورت پر کردن جای خالی با بتن حتماً نیاز به تجهیزات بتن ریزی دارید، که توصیه می‌کنیم مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.

برش بتن

انواع روش های برش بتن

عملیات برش بتن نیز ماجرای ساده‌ای نیست. از کف بناهای عمرانی تا سطح دیوارهای بتنی و یا سقف‌ها و دال‌های بتن ریزی شده انواع حالت‌ها در انجام عملیات برش بتن هستند که هر کدام شرایط خاص خود را در حین کار دارند. برای این منظور است که انواع ایده‌ها در برش بتن مطرح است. ایده‌هایی که الگوی کار برش زنی را با توجه به فرم بنای بتن ریزی شده پایه ریزی کرده است تا بتوان در بهترین حالت ممکن مقدار مناسب از حجم بتن را حذف نمود. به طور کلی با این موارد که باشید، هر گونه اقدام جهت حفر کردن، تراشیدن و یا حذف کردن کنترل شده مقداری از بتن با عنوان کلی برش بتن شناخته می‌شود. برای هر کدام از این عملیات‌های متنوع در برش بتن، دستگاه‌ها و ابزارهای خاص موتوری ابداع شده است. ابزارهایی که مبانی انواع روش های برش بتن را پایه ریزی می‌کنند.

روش برش بتن متکی بر استفاده از انواع کاتر

قطعاً بهترین و موثرترین روش در برش بتن بهره‌مندی از دستگاه کاتر آسفالت بر می‌باشد. این دستگاه، الگوی طراحی تقریباً ساده‌ای دارد. یک تیغه دیسکی شکل دندانه دار الماسه است که تحت قدرت موتورهای الکتریکی و یا بنزینی و دیزلی با سرعت بالا به گردش درآمده و تحت تاثیر قدرت موتور قابلیت کاملی در برش بتن دارد.

کاتر برش بتن از جمله ماشین آلات بسیار آشنا در صنعت ساختمان سازی است. تقریباً بخش اعظمی از برش زنی سطوح سخت اعم از بتن تا آسفالت، سنگ‌ها و موزاییک‌های پیاده‌روها را می‌توان با این ابزار قدرتمند برش داد. هر چه سطح تحت برش سخت تر باشد، قاعدتاً باید از موتورهای قدرتمندتری در گردش دیسک کاتر برش بتن استفاده کرد. لذا مدل‌های کاتر برش بتن دیزلی در دسته قویترین‌ها و البته همراه با دیسک‌های بزرگتری است.

قابلیت برش زنی دستگاه کاتر برش بتن بستگی به قطر دیسک گردان دستگاه دارد. دیسک‌های بزرگتر قدرت بالاتری در رسیدن به عمق بیشتری از بتن و یا آسفالت و هر سطح سخت دیگری را دارند. لکن دیسک‌های بزرگتر مستلزم صرف قدرت موتوری بالاتری نیز هستند.

نکات کار با کاتر برش بتن

در کار با این دستگاه، کاتر برش بتن متفاوت از کاتر برش آسفالت می‌باشد. لذا اگر قرار است تا با بهره‌مندی از کاتر برش بتن اقدام به اصلاحات صورت گیرد، لازم است تا از دیسک مخصوص برش بتن استفاده کنید.
تمام ماهیت عملیات برش بتن توسط دستگاه کاتر در کف بناهای عمرانی صورت می‌گیرد. از این رو غالباً از این دستگاه با عنوان کاتر کف بر نیز یاد می‌شود. لذا اگر عملیات برش بتن در ارتفاع است، مانند دیوارها و یا سقف های بتنی نمی‌توانید از قدرت کاتر برش بتن استفاده کنید.
برش بتن با دستگاه کاتر سرعت عمل مناسبی دارد و در کل چندان هزینه بردار نیست. اما قابلیت برش‌های عمیق و گسترده را نخواهد داشت.

برش بتن

روش کار با کاتر برش بتن

تمام ماهیت برش زنی دستگاه کاتر در قدرت دیسک گردان آن نهفته است. در طراحی دستگاه از یک حالت اهرم گونه برای جابجایی لبه دیسک استفاده شده است. در حالت عادی لبه دیسک در برخورد با هیچ سطحی قرار ندارد. در صورتی که اپراتور پس از روشن کردن دستگاه کاتر برش بتن اقدام به فشردن اهرم مذکور نماید، لبه دیسک در برخورد با سطح بتنی آن را برش خواهد زد. اما این برش زنی قواعدی هم دارد. شما نمی‌توانید هر مقدار از برش را که می‌خواهید در هر بار عملیات برش زنی با دستگاه کاتر به انجام رسانید.

روش برش با کاتر آسفالت بر باید به شکل مرحله‌ای صورت گیرد. در این حالت شما تنها مجاز به ایجاد عمق ۵ سانتی‌متری در هر بار برش زنی بتن هستید. لذا اگر نیاز به عمق فراتر از ۵ سانتی‌متر در برش بتن وجود دارد، باید به ازای هر ۵ سانتی‌متر برش یک بار عملیات کامل برش زنی را در طول مسیر آن طی کنید. برش ناگهانی و عمیق باعث شکسته شدن دیسک گردان دستگاه کاتر برش بتن می‌شود.

عمده کاربرد دستگاه کاتر برش بتن در انواع عملیات‌های عمرانی اعم از اصلاح معابر، پیاده‌روها، کف‌های بتن ریزی شده، کف فضاهای عمرانی، باز کردن حفره‌های عمیق و… می‌باشند.

برش بتن با استفاده از والسا (دیوار بر)

ایده برش بتن با بهره‌مندی از دستگاه والسا که گاهاً با نام دیوار بر شناخته می‌شود، مانند دستگاه کاتر برش بتن است. با این تفاوت که قرار است از قدرت برش زنی دیسک‌‌های برنده برای اهداف عمودی مانند دیوارها استفاده کنیم. در این روش که متکی بر دستگاه والسا می‌باشد، تجهیزات عمود بُر هیدرولیکی بر سطح دیوارهای بتنی نصب می‌شوند. دیسک برنده دستگاه در حد فاصل نصب این اتصالات قابلیت مانور برش بتن را خواهد داشت.

در روش برش با استفاده از والسا، دستگاه‌های عمود بُر هیدرولیکی بر سطوح عمودی نصب می‌شوند. مزیت بهره‌مندی از این روش در دقت بالای آن در حین برش‌های عمودی است. یکی دیگر از مزیت‌های بهره مندی از روش والسا، توانایی برش دیوارهای عمودی است که فضای پشت آنها خالی نمی‌باشد. البته بزرگترین نقطه ضعف در روش برش با استفاده از والسا محدودیت‌هایی است که در ایجاد عمق برش داریم. از آنجا که تنها وسیله برش زنی متکی بر دیسک گردان است، تنها به اندازه قابلیت دیسک برنده است که قدرت برش زنی در این روش تامین می‌شود. بسته به ابعاد دیسک نصب شده بر والسا می‌توانیم از عمق ۴۵ الی ۶۰ سانتی‌متری را بر عمق دیوارهای بتنی تامین نماییم.

البته بهره‌مندی از دستگاه برش والسا مستلزم استفاده از دستگاه‌های کُرگیری می‌باشد. به این ترتیب که در ابتدا باید با کمک دستگاه‌های کُرگیر، سوراخ‌هایی در محل خطوط برش ایجاد کنیم. فاصله میان این سوراخ‌های ایجاد شده توسط کُرگیرها، حد فاصل مجاز جهت برش زنی تیغه دیسکی شکل والسا خواهد شد.

برش دیوار با دستگاه برش بتن بر

برش بتن با والسا

در امتداد تعیین محدوده برش توسط سوراخ‌هایی که توسط کرگیرها ایجاد شده است، نصب ریل‌ها جهت هدایت متعلقات فنی والسا صورت می‌گیرد. ریل‌ها در حد فاصل مشخصی از دیوار که معرف قابلیت ایجاد عمق برش است، نصب خواهد شد. ابعاد دیسک برش تعریف شده دستگاه، معرف فاصله ریل‌ها از سطح دیوار می‌باشد. در ادامه می‌توان موتور و تیغه الماسه را بر ریل‌های مذکور سوار کرد.

روش برش زنی توسط دستگاه دیوار بر والسا نیز به مانند کاتر برش بتن می‌باشد. در روش برش بتن متکی بر حضور این دستگاه نمی‌توانیم هر عمقی از بتن را در یک مرحله برش زنی تامین نماییم. بلکه می‌توانیم عمق محدودی که در حدود ۵ سانتی‌متر است را تنها در یک مرحله انجام دهیم. برای عمق‌های بیشتر مستلزم صرف تعداد مراحل برش بیشتری هستیم. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید مقاله تیغه کاتر آسفالت بر را مطالعه کنید.

برش بتن به روش کُرگیری

یکی از موثرترین روش‌ها در ایجاد برش‌های عمیق در بتن استفاده از دستگاه برش بتن کُرگیری است. این دستگاه‌ها به مانند دریل‌ها و چکش تخریب‌ها از قابلیت ایجاد گردشی برخوردار هستند. البته ماهیت و قدرت مکانیکی آنها بسیار فراتر از سیستم تعریف شده در یک دریل ساده می‌باشد. ماهیت عملکرد آنها در استفاده از گردبر‌های بزرگ و سر سختی است.

روش کُرگیری به برش مقطعی بتن اشاره دارد. در این روش از یک مته الماسه با قابلیت برش مقطعی از بتن استفاده می‌شود. این دستگاه قدرت ایجاد برش در عمق‌های بالایی از بتن را دارد. با استفاده از دستگاه کُرگیری حتی می‌توانیم میلگردهای تعریف شده در بتن مسلح را نیز برش بزنیم و در نهایت ستون گردی از عمق بتن را خارج سازیم. از دستگاه کُرگیری با هدف نمونه برداری از عمق بتن برای مطالعات تکمیلی در تعیین مقاومت فشاری، خمشی و یا کششی بتن استفاده می‌شود. البته این دستگاه علاوه بر این قابلیت برش بتن، در ابعاد وسیع و عمق بالا نیز کاربرد دارد.

در برش بتن به روش کُرگیری، از ایجاد سوراخ‌هایی عمیق و متوالی بر سطح بتن استفاده می‌شود. این سوراخ‌ها که به اصطلاح با عنوان مغزه گیری از آنها یاد می‌شود، اگر به شکل متوالی و در کنار هم در عمق بتن حفر شوند، قابلیت برش بتن صورت گرفته است.

در توضیح روش برش بتن با استفاده از دستگاه والسا نیز اشاره داشتیم که در مقدمات امر باید با استفاده از مته‌های کُرگیری سوراخ‌هایی مقدماتی را برای نصب بازوهای هیدرولیکی والسا ایجاد کنیم.

روش کُرگیری انعطاف بالایی در برش‌های افقی و عمودی دارد و در مواجهه با عمق بالا از بتن بهترین و شاید تنها روش منطقی است که می‌توان اجرایی کرد. البته عیب بزرگ این روش در سرعت عمل اجرای بسیار کند آن است. در حالت کلی اگر بتوان عمق بتن را در اندازه دلخواه با دستگاه کاتر برش بتن و یا والسا به انجام رسانید، کمتر مجری‌ای از عملیات است که علاقه به استفاده از کُرگیری داشته باشد.

برش بتن

ویژگی های برش بتن با استفاده از دستگاه کُرگیری

در سوراخکاری‌های معمولی بر سطح بتن که غالباً برای عبور تاسیسات و یا کاشت میلگرد مد نظر است، دستگاه کُرگیری بهترین کارآیی را دارد.
این دستگاه قابلیت انجام نفوذ به عمق بتن، چه در حالت افقی و یا عمودی را دارد.
کیفیت نهایی کار در انجام عملیات برش بتن با استفاده از کُرگیری بسیار بالا است.
در عملیات کُرگیری کمترین آسیبی به دیگر بخش‌های سازه بتنی وارد می‌شود.
روش سیم الماسه در برش بتن
یکی از ایده‌‌های نوین برای برش بتن در عمق و حجم بالا استفاده از سیم الماسه می‌باشد. وقتی حجم برش بتن بسیار زیاد است و یا قرار است بتن را در عمق بالایی برش بزنیم، عملاً نمی‌توانیم از قابلیت محدود دیسک‌های گردان در نفوذ به عمق بتن بهره‌مند باشیم. چرا که این دیسک‌ها در نفوذ به عمق بتن دارای محدودیت هستند. اما در ایجاد روش برش بتن با سیم الماسه تقریبا هیچ محدودیتی در تامین عمق بالا نداریم.

در مقدمات ایجاد این روش نیز نیاز به دستگاه کُرگیری است. در استفاده از گردبر بتن کُرگیری سوراخ هایی را در دو طرف عمق بتن ایجاد خواهیم کرد. این سوراخ ها باید در راستای هم باشند و یکدیگر را قطع کنند. به این ترتیب می ‌توانیم سیم الماسه را از داخل این سوراخ های ایجاد شده عبور دهیم. در نهایت به یک سیم الماسه بزرگ خواهیم رسید که از یک سوراخ کُرگیری شده وارد عمق بتن شده است و از سوراخ دیگر خارج شده، حلقه ‌ای بزرگ را تولید کرده است. اگر این حلقه را در دستگاه سیم برش قرار دهیم، عملیات چرخش سیم الماسه در عمق بتن آغاز خواهد شد. حرکت سیم الماسه در عمق بتن باعث برش زنی آن می ‌شود.

مزیت‌ های روش سیم الماسه در برش بتن

از این روش برش بتن می‌توانید در انواع سطوح افقی، عمودی و شیب دار استفاده کنید.
قابلیت ایجاد برش قالبی از بتن را دارید. حتی می‌توانید نوع سوراخ کُرگیری شده را طوری تنظیم کنید که در نهایت پس از انجام برش، شکل‌های گوناگون حاصل آید.
برش بتن به شکل کاملاً پیوسته صورت می‌‌گیرد.
فاقد محدودیت در ایجاد عمق بالا برای برش بتن می‌باشد.

روش سیم الماسه در برش بتن

بتن متریال سرسخت ساختمان سازی است. لذا برش بتن را باید در جمع فعالیت‌های بسیار سنگین و کاملا تخصصی در نظر بگیریم. لذا هر فردی که قرار است متصدی این امر باشد، علاوه بر امکان بهره‌مندی از بهترین تجهیزات باید سطح مهارت کافی را کسب کرده باشد.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

سبد خرید