نکات کلیدی در نگهداری از موتور بالابر ساختمانی

موتور بالابر ساختمانی
فهرست مطالب
5
(1)

بالابر ساختمانی از تجهیزات استراتژیک هر کارگاه عمرانی است و موتور بالابر ساختمانی مهمترین بخش در این ابزار ساختمان سازی است. احداث بناهای بلند مرتبه با ابعاد وسیع به یک جریان عادی تبدیل شده است. دیگر در هر گوشه و کناری می توانید شاهد فعالیت عموم کارگاه های عمرانی باشید که در هر کدام از آنها قرار است حجم بسیار بالایی از مصالح را در ارتفاع میان طبقات در حال ساخته شدن، جابجا کنیم. برای تامین چنین جابجایی هایی از انواع بالابر ساختمانی استفاده می شود. البته تمامی بالابرهای ساختمانی از موتورهای الکتریکی برای تامین قدرت استفاده می ‌کنند. لذا الکتروموتور بالابر ساختمانی مهمترین و کلیدی ترین بخش در این دستگاه کارگاهی است.

اجرای دقیق، مطمئن و سریع عملیات عمرانی بستگی به حمل درست و عاری از خطای مصالح دارد. به این ترتیب سلامت و آمادگی به کار هر بالابر ساختمانی از جنبه های کلیدی در هر عملیات عمرانی خواهد بود. برای همین است که هر فرد آگاهی نسبت به سلامت و کارایی موتور بالابر ساختمانی حساسیت بالایی دارد. لذا رعایت نکات ایمنی و کارکرد اصولی برای نگه داری از موتور بالابر ساختمانی حائز اهمیت است.

الکتروموتور نصب شده در هر بالابر ساختمانی به مانند هر تجهیز الکتریکی با عملکرد مکانیکی می تواند دچار استهلاک و یا خرابی های ریز و درشتی باشد. خرابی هایی که ماهیت عملیاتی بالابر ساختمانی را تهدید می ‌کند. هر مجری عملیات عمرانی علاقه دارد که بالابر ساختمانی همیشه با بالاترین راندمان کاری و کاملا مطمئن و قدرتمند در سطح عملیات حضور داشته باشد. لذا ضروری است که از نکات کلیدی در نحوه نگهداری از موتور بالابر ساختمانی مطلع باشید. به هر صورت هر الکتروموتور بالابر ساختمانی در مقام یک تجهیز برقی، دیر یا زود اسیر انواع خرابی ها خواهد شد. لکن هنر ما در مقام مجری عملیات عمرانی در رعایت نکات نگهداری از موتور بالابر ساختمانی برای کاهش خرابی ها و افزایش طول عمر مفید دستگاه بسیار تاثیرگذار است.

اگر در سطح کارگاه عمرانی از یک بالابر ساختمانی بهره مند هستید و می خواهید تا این دستگاه را به شکلی مطمئن و قدرتمند در اختیار بگیرید، بهتر است همراه ما در ادامه این مقاله باشید تا به نکات کلیدی در نحوه نگه داری از موتور بالابر ساختمانی بپردازیم.

مقدمه ‌ای بر شناخت موتور بالابر ساختمانی

در این مطلب قصد طرح بحثی کلی اما کارآمد برای نحوه نگهداری از موتور بالابر ساختمانی را داریم. می خواهیم ببینیم که چطور می توانیم این قطعه کلیدی و در عین حال قدرتمند و تاثیرگذار را در بهترین حالت ممکن راه اندازی کنیم. اما قبل از هر چیز باید شناخت فنی کاملی از موتور بالابر ساختمانی داشته باشیم. وقتی درک درستی از ماهیت طراحی تا مشخصه های فنی موتور بالابر ساختمانی داشته باشیم، قطعاً بهتر می توانیم الگوهای حرفه ای در کار کردن اصولی با این ابزار قدرتمند را رعایت کنیم.

در هر بالابر ساختمانی از یک موتور الکتریکی برای تامین قدرت استفاده شده است. راه اندازی سریع، مطمئن و ساده موتورهای الکتریکی است که آنها را مناسب برای نصب شدن در انواع بالابر ساختمانی کرده است. البته الکتروموتور بالابر ساختمانی الگوی طراحی تخصصی تری به نسبت از دیگر موتورهای شناخته شده الکتریکی دارد.

موتور بالابر ساختمانی در دسته الکتروموتورهای صنعتی با قابلیت تامین گشتاور بالایی است. این موتورها در دو مدل تکفاز و سه فاز طراحی می ‌شوند. ابعاد و ظرفیت طراحی شده برای بالابر ساختمانی در انتخاب نوع موتور تاثیرگذار است. برای بالابر ساختمانی های کوچک با ظرفیت کم از الکتروموتورهای تکفاز استفاده می ‌شود و برای مدل‌ های بزرگ که قابلیت حمل بار بالایی دارند، از موتورهای سه فاز نصب می ‌کنند. موتورهای سه فاز به مراتب از نمونه های تکفاز قابلیت تامین قدرت بالاتری دارند.

مشخصه های فنی در انواع الکتروموتور بالابر ساختمانی کاملاً متفاوت است. لکن در امر نگهداری از موتور بالابر ساختمانی با جنبه ‌های کاملاً یکسانی مواجه هستیم. تمامی موتورها چه در مدل های تکفاز و یا در نمونه های سه فاز با تمام تفاوت ‌هایی که در تامین قدرت و یا نحوه تغذیه دارند، از مشخصه های فنی و اصول طراحی یکسانی بهره ‌مند هستند. تمامی این موتورها را باید از طریق نصب کابل های برق چه در مدل های تکفاز و یا نمونه ‌های سه فاز راه ‌اندازی کنیم. وقتی در باب اصول کلیدی در نگهداری از موتور بالابر ساختمانی صحبت می‌ کنیم، باید به موارد کلی اعم از نحوه اتصال درست موتور، استفاده از کابل مناسب، حمل بار با ظرفیت تعریف شده و… بپردازیم.

هر دستگاه بالابر ساختمانی یک ابزار بسیار قدرتمند و کاملاً کار راه انداز است. این دستگاه در حضور انواع موتورهای الکتریکی است که می ‌تواند چنین قدرتی را تامین نماید. اما اگر در مقام مجری کار با بالابر ساختمانی درک درستی از نحوه کار با آن نداشته باشید و در یک کلام اصول کلیدی در نحوه نگهداری از موتور بالابر ساختمانی را رعایت نکنید، خیلی زود با یک دستگاه خراب و بلااستفاده مواجه خواهید شد. در این حالت قطعاً به مواردی مانند تعمیر تا تعویض موتور بالابر ساختمانی فکر می کنید. اما بهتر است بدانید که شما در باب یکی از گرانترین بخش های فنی در بالابر ساختمانی صحبت می‌ کنید. قیمت موتور بالابر ساختمانی یا بالابر مصالح بر بسیار بالا است. در عین حال تعمیرات آن نیز کاملاً زمانبر و البته هزینه بردار است. لذا خرید موتور بالابر ساختمانی امر چندان ساده ای نخواهد شد. پس بهتر است در همین گام مقدماتی به عنوان یک اپراتور آگاه ظاهر شوید و با رعایت تمامی نکات حرفه ‌ای در نگهداری از موتور بالابر ساختمانی، طول عمر مفید بالایی را از این قطعه کلیدی تامین نمایید. اما این نکات از چه قرار هستند؟

نکات در نگهداری از موتور بالابر ساختمانی

  • از کابل مناسبی برای اتصال موتور بالابر ساختمانی استفاده کنید:

موتور بالابر ساختمانی یک الکتروموتور صنعتی است و به مانند تمام نمونه های دیگر نیاز به تأمین درست و مطمئن انرژی الکتریسیته دارد. موتورهای صنعتی قدرتمند هستند و برای رسیدن به این قدرت نیاز به جریان کشی بالایی دارند. در این حالت نمی توانید این تجهیزات قدرتمند را با کابل های ضعیفی راه اندازی کنید.

کابل مناسب برای اتصال موتور بالابر ساختمانی باید قابلیت جریان دهی آن را داشته باشد. در غیر این صورت به شدت داغ می کند. از طرفی وقتی کابل قابلیت جریان دهی کافی را ندارد، نمی ‌تواند مقدمات کارکرد راحت و قدرتمند موتور را فراهم آورد. به این ترتیب موتور بالابر ساختمانی با یک چالش جدی مواجه است.

کابل مناسب برای اتصال موتور بالابر ساختمانی از نمونه های صنعتی در ابعاد 2.5´2 می باشد. اگر هم قرار است برای راه اندازی الکتروموتورهای سه فاز کابل کشی کنیم، یک کابل با سایز 2.5´4 کفایت می‌ کند. دقت کنید که کابل انتخابی شما از مدل‌ های تمام مس باشد.

کابل 2.5´2 یک کابل صنعتی با روکش ضخیم پلی اتیلن است که مناسب راه اندازی الکتروموتورهای تکفاز می باشد. در این کابل دو رشته سیم با قطر 2.5 میلیمتری حضور دارد که برای اتصال سیم فاز و نول در راه اندازی موتور بالابر ساختمانی مناسب هستند.

  • حواستان به طول کابل در راه اندازی بالابر ساختمانی باشد:

یکی از اشتباهات بسیار متداول در کار با تجهیزات برقی عدم توجه به طول کابل می باشد. کارگاه ساختمانی یک فضای عمرانی است که غالباً بسیار بزرگ است. در عین حال این فضای نیمه ساخته شده، قطعاً شرایط مناسبی در توزیع انرژی الکتریسیته ندارد. به این ترتیب وقتی قرار است یک ابزار الکتریکی را راه اندازی کنیم، مجبور هستیم که از سیم سیارهای طولانی استفاده کنیم. همین اجبار ظاهراً ساده مقدمات دردسرهای فراوانی است.

همان طور که اشاره کردیم، عموم ابزارهای ساختمان سازی از موتورهای قدرتمند صنعتی که جریان کشی بالایی دارند، استفاده می ‌کنند. وقتی طول کابل زیاد است، قدرت جریان برق کاهش پیدا می ‌کند. لذا این کاهش ظرفیت توان عبوری، بر کارایی درست و قدرتمند موتور تاثیر منفی می ‌گذارد.

توجه به طول کابل یکی از نکات کلیدی در امر نگه داری از موتور بالابر ساختمانی می باشد. اگر می ‌خواهید موتور بالابر ساختمانی شما با نهایت قدرت و در شرایط ایده ‌آلی کار کند، هرگز اجازه ندهید که مسیر تامین برق با افت ولتاژ مواجه شود. طول کابل زیاد از دلایل اصلی در افت ولتاژ می ‌باشد که قطعاً باعث عدم کارکرد اصولی موتور الکتریکی بالابر ساختمانی خواهد شد. لذا لازم است تا با رعایت این نکته طول کابل برای راه اندازی بالابر ساختمانی، از ۳۵ متر تجاوز نکند. البته بسته به اینکه موتور شما در مدل های تکفاز و یا سه فاز باشد و یا اینکه از نمونه های ایرانی و شاید چینی استفاده کنید، این اندازه اندک تفاوت هایی پیدا خواهد کرد.

از بار اضافی بر موتور بالابر ساختمانی اجتناب کنید:

حمل بارهای سنگینی که بسیار فراتر از ظرفیت تعریف شده بالابر ساختمانی هستند، از مهمترین دلایل در خرابی و شاید سوختن الکتروموتور آنها می باشد. اگر در کار با بالابر ساختمانی اندک آشنایی هم داشته باشید، قطعا می دانید که این ابزار را در ظرفیت های اسمی مشخصی طراحی کرده اند. وقتی از یک بالابر ساختمانی ۲۵۰ و یا ۴۰۰ کیلویی صحبت می‌ کنید، در واقع قید به ظرفیت حمل بار این دستگاه دارید. انواع بالابر ساختمانی را در ظرفیت های مشخص و استاندارد شده ای طراحی کرده اند. این ظرفیت ‌ها معرف مقدار بار مجاز در هر بار جابجایی مصالح است. مثلا وقتی از یک بالابر ساختمانی ۲۵۰ کیلویی دارید، یعنی آنکه به ازای هر بار جابجایی مصالح تنها مجاز به حمله ۲۵۰ کیلوگرم هستید.

نگهداری از موتور بالابر ساختمانی امر چندان پیچیده و یا دشواری نیست. کافی است مسیر اتصالات برای تامین انرژی برق را به درستی تنظیم کرده باشید و در عین حال نسبت به حمل بار در وزن مجاز هوشیار باشید. از طرفی همواره نسبت به روان بودن بخش های فنی در دستگاه بالابر ساختمانی نظارت کافی داشته باشید. مثلاً بر سلامت کامل گیربکس تا روان بودن قرقره و سالم بودن سیم بکسل توجه کنید. این قطعات اگر خراب و یا مستهلک باشند، مانع از عملکرد روان موتور بالابر ساختمانی شده، در ایجاد خرابی ‌ها تأثیرگذار هستند.

 

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا: 1

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

سبد خرید