کارایی باکت بتن ریزی

باکت بتن ریزی
فهرست مطالب
5
(28)

در حمل عمودی انواع مصالح ساختمانی در فضا های ساخت و ساز از انواع بالابر های ساختمانی استفاده می ‌شود. کافی است قلاب بالابر ساختمانی را در محل مناسبی از مصالح قرار دهید تا با کمک قدرت حمل بار بالابر بتوانید مصالح سنگین را در فضای میان طبقات در حال ساخت جابجا کنید؛ اما آیا می ‌توان با این روش در حمل عمودی تمامی مصالح ساختمانی موفق بود؟ مثلاً آیا می ‌توانید مصالح فله ای مانند شن و ماسه را به این ترتیب جابجا کنید؟ یقیناً شما نیاز به تعریف تجهیز دیگری دارید. تجهیزی که با قابلیت حمل مصالح ساختمانی فله ای ساخته شده باشد. باکت بتن ریزی دقیقا همان چیزی است که می ‌خواهید.

باکت بتن ریزی به نحوی طراحی شده است که می ‌تواند در ظرفیت بالا حجم قابل توجهی از مصالح مانند بتن، ماسه، سیمان و حتی آب را در فواصل عمودی جابجا کند؛ اما آیا همه باکت ها از طرح ساخت یکسانی برخوردار هستند؟ در واقع آیا می ‌توان در تمام فضا های ساخت و ساز از یک نوع باکت بتن ریزی استفاده کرد؟ یقیناً لازم است تا به نسبت سطح اجرای عملیات در فضای ساخت و سازی که دارید، مدل مناسب از باکت حمل مصالح را انتخاب کنید. لکن نیاز است تا برای رسیدن به انتخابی شایسته از راهنمای کاملی در نحوه انتخاب باکت بتن ریزی بهره مند باشید.

نحوه تخلیه باکت بتن ریزی

اصولا یکی از فاکتور های بسیار مهم در انتخاب باکت بتن ریزی مناسب، چگونگی طراحی آن در زمان تخلیه می باشد. همان طور که قید داشتیم، از باکت ها با هدف حمل مصالح در فضا های ساختمانی استفاده می ‌شود. این باکت‌ ها باید به نحوی طراحی شده باشند که بتوان در ارتفاع میانه طبقات به آسانترین و البته مطمئن ترین روش ممکن تمام مصالح را تخلیه نمود. به این ترتیب بهترین ایده آن است که دریچه هایی در قسمت های انتهایی باکت در نظر گرفته شود. وقتی این دریچه ها باز می ‌شوند، تمام محتویات باکت که از مصالح فله ای هستند با توجه به فشار وزن خود، تخلیه خواهند شد.

اما بسته به نوع مصالحی که قرار است جابجا شود، انواع روش ها در تعریف دریچه های تخلیه باکت بتن ریزی طراحی شده است. به طور کلی با دو نوع باکت تخلیه از زیر و تخلیه از بغل در طراحی این تجهیز مواجه هستیم. البته در ساز و کار تخلیه باکت ها انواع ایده های دستی و گیربکس موتوری نیز مطرح می باشد.

در مدل های دستی، ساز و کار ساده ‌ای با طراحی باکت همراه است. یک درب که با کمک یک اهرم در حالت باز و بسته قرار خواهد گرفت. این ایده در باکت بتن ریزی با حجم کم قابل اجرا می باشد. چرا که در باکت های بزرگتر که شاهد حضور وزن بالای مصالح هستیم، باز کردن درب ها به کمک یک اهرم ساده دستی بسیار سخت و عملاً غیرممکن می ‌شود. در این باکت ها با استفاده از یک سیستم موتوری گیربکسی درب تخلیه را تحت کنترل قرار می ‌دهند. این ایده باعث می‌ شود تا در باکت های بزرگ بتوانیم کنترل لازم را بر میزان خروج مصالح از فضای درون باکت داشته باشیم.

نقش سرنشین در طراحی باکت ها

اگر در فضای ساخت و ساز خود نیاز به حجم بالایی از جابجایی بتن ندارید، می توانید از یک باکت معمولی با ظرفیت اندک بهره ‌مند باشید؛ اما در حجم های بالای باکت حمل بتن که عملا مقدار قابل توجهی از بتن در حال جابجا شدن می باشد، لازم است تا در تمام مراحل بارگیری بتن تا تخلیه کنترل شده آن حضور یک اپراتور ماهر در نظر گرفته شود. چرا که حجم بالای بتن در زمان تخلیه بدون حضور یک فرد کاربلد، جریان غیرقابل کنترلی خواهد شد. لذا برای جلوگیری از اتلاف بتن در استفاده از باکت های بزرگ، قسمتی با هدف استقرار اپراتور ها در کنار باکت در نظر گرفته می شود. این نوع از باکت بتن ریزی را در دسته بندی باکت های سرنشین ‌دار قرار می ‌دهند.

از باکت چه انتظاری دارید؟

باکت ها مخزن های بزرگی هستند که می توانند سوار بر قلاب بالابر ها شده و به ترتیبی انواع مصالح فله ای در فضا های ساخت و ساز را جابجا کنند. هر نوع مصالحی را نمی توان با هر نوع باکت حمل مصالح جابجا کرد. اینکه از باکت چه انتظاری دارید، نوع طراحی باکت خصوصاً در قسمت تخلیه آن را مشخص خواهد کرد.

باکت بتن ریزی که غالباً با هدف رساندن بتن به ارتفاع ستون های در حال ساخت مورد استفاده قرار می گیرد، از یک طرح قیف مانند با انتهایی کشیده برخوردار است. این شکل قیف مانند به راحتی می ‌تواند بتن را در هر فضایی از ساخت بنا هدایت نماید. گاهاً برای تخلیه هر چه دقیق تر بتن حمل شده توسط باکت حمل بتن، در دل ستون های در حال ساخت از لوله های فلزی، برزنتی و حتی پلاستیکی در انتهای قیف باکت استفاده خواهد شد.

غالباً بسته به نوع عملیات، ظرافت کار و حجم بتن برای جابجایی در فضا های ساخت و ساز اسلوب حاکم بر طرح انتهای باکت را انتخاب می کنند. البته این تجهیزات هدایت بتن از جمله ملزومات همراه باکت بتن ریزی هستند و در مقام متعلقات اصلی دستگاه قرار نمی گیرند.

لزوم تناسب میان ظرفیت و متریال در ساخت باکت ها

باکت حمل بتن را در ظرفیت های گوناگونی طراحی می کنند. از مدل‌ های ۲۵ لیتری تا نمونه های 30۰۰۰ لیتری در طراحی این تجهیز دارند. از آنجا که بتن متریال بسیار سنگین وزنی است، در صورت افزایش حجم باکت باید انتظار رشد تصاعدی در وزن بتن حمل شده را نیز داشته باشیم. لذا لازم است تا از ورق های ضخیم تر در کنار اسکلت محکم تر در طراحی باکت بتن ریزی بهره ‌مند باشیم. در باکت باید تناسب کافی میان ظرفیت حمل بتن و ضخامت ورق های ساخت تا استحکام اسکلت آن وجود داشته باشد.

باکت بتن ریزی تجهیزی است که می تواند حجم قابل توجهی از بتن را به فضا هایی برساند که پمپ های انتقال بتن قادر به تامین شرایط کار لازم نیستند. استفاده از باکت حمل بتن در بطن ساخت و ساز های بزرگ با سطح بالایی از حجم بتن ریزی مورد استفاده قرار می‌ گیرد. لذا با توجه به ابعاد این تجهیز در هر بار عملیات آن، مقدار قابل توجهی از حجم بتن جابجا خواهد شد. در این صورت اگر باکت با توجه به نیاز پروژه و برآورد محدودیت های حاکم بر آن انتخاب نشده باشد، کاملاً مستعد ایجاد خسارات قابل توجهی در جریان جاری هر ساخت و سازی خواهد شد.

باکت ایده ‌آل از ورق ها با ضخامت مناسب همراه با جوشکاری های اصولی بهره مند می باشد. حضور دریچه های گیربکس، قدرت مانور بتن ریزی را بسیار افزایش خواهد داد. چرا که بتن ریزی فضا هایی مانند انواع ستون ها و… در مراحل اجرای یک اسکلت بتنی باید با دقت بالا و به شکل مرحله ای صورت گیرد. در این صورت نیاز به باکت بتن ریزی داریم تا بتوان مقدار خروجی بتن در آن را تحت کنترل کاملی داشت.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا: 28

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

سبد خرید