روکش بتنی چیست؟
میتوانیم روکش بتنی را اینگونه تعریف نماییم :روکشی از بتن که دارای پوششی با ضخامت حدودا ۶ میلی متر و یا بیشتر است ؛ در واقع این نوع روکش های بتنی به منظور ترمیم عضو های آسیب دیده قسمت های بتنی استفاده میگردد . اما به طور کلی برای ترمیم سطح روسازی ، پیاده رو ها و همه کف های بتنی آسیب دیده کاربرد دارد .
از این ژاکت های بتنی برای مانع شدن از هوازدگی ، فرسایش ، نفوذ کردن آب و البته مواد قلیایی استفاده میگردد . البته مورد استفاده قرار دادن این روکش ها علاوه بر اینکه آسیب های بتنی کهنه تر را ترمیم و ترک های فعال را پر میکند ؛ موجب مانع شدن ترک های غیر فعال میگردد . علاوه بر تمام موارد کاربردی این ژاکت ها که به آن ها اشاره کردیم؛ باید بگوئیم که به کمک این روکش ها میتوانیم رنگ سطوح بتنی را نیز تغییر دهیم .
مزایای استفاده کردن از روکش های بتنی
- کاربرد ناچیزی در معماری
- بدون نیاز به پوشش ضد حریق
- آسان شدن ایجاد نمودن پیوستگی میان اعضا
- اصلاح شدن همه اتصالات در قاب ها
- امکان اصلاح بابری ثقلی ستون ها
- ایجاد شرایط اصلاح همه مشکلات سختی و مقاومتی موجود در قاب های بتنی به طور همزمان
معایب استفاده از روکش های بتنی
- هزینه تمام شده تقریبا بالا
- نیازمند بودن به قالب بندی و اجرای عملیات متعدد
- نیازمند بودن به مدت زمان زیاد برای اجرایی نمودن طرح
- بالا رفتن حجم قابل توجه سازه
- افزایش یافتن ابعاد تیر و ستون ها
- کاهش یافتن میزان فضای مفید
چه مواردی باید در باب اجرای روکش بتنی رعایت گردد؟
۱ . روکش باید از ضخامت کفی برخوردار باشد ؛
۲ . امکان دارد که سطح بتنی هم دارای اتصالات طولی و هم اتصالات عرضی باشد ، این اتصالات باید قابلیت منتقل شدن داشته باشند تا امکان بارگیری کردن آن در زیره سطح خاک ممکن شود . البته باید توجه داشت که این انتقالات نباید کوچکترین تاثیری بر سطح صاف بتن داشته باشد ؛
۳ .برای آمادگی داشتن نسبت مواجه شدن با شرایط جدید ، باید همه آماتورهای به خوبی پوشیده شوند . البته لازم بذکر میباشد که فاصله میان آماتور ها یک کف دست باشد تا ترک ها پوشش داده شود و دیگر هیچ ترک جدیدی ظاهر نگردد ؛
۴ . موادی که برای ساختن شانه ها بکار گرفته میشود باید بتونی و یا تشکیل شده از مواد تثبیت شده باشد . به این صورت تا حدالامکان مانع نفوذ کردن مواد از شانه در میان روسازی زیرین و لایه روکش جدید شود .
۵ . اگر از سنگدانه ها در ترمیم استفاده می نماییم باید با لایه سطح و فولادی که در کف سازی بکار رفته است مطابقت داشته باشد ؛
۶ . توجه داشته باشید ؛ در مناطقی که احتمال ذوب شدن و یخ زدگی وجود دارد حتما از مواد افزودنی همچون نمک به سبب یخ زدایی استفاده گردد .
مواد قابل استفاده
در باب مواد بکار برده شده در روکش های بتنی میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم :
- بتن معمولی
- بتن پلیمری
- اپوکسی
- پلی استر
- بتن سیلیکا فیوم
- بتن پلیمری
البته این روکش های بتنی به طور معمول به صورت متصل ، نیمه متصل و غیرمتصل بر روی سطوح بتنی اجرا و پیاده سازی میگردد .
این فرآیند در ۳ روش :
- ریختن
- ماله کشی
- تی کشیدن پاشیدن؛ صورت میگیرد .
مقاوم سازی و آسیب زدایی ستون
یکی از روش های کاربردی در بالا بردن مقاومت ستون و ترمیم آسیب های آن استفاده از روکش بتنی می باشد.هدف از بکارگیری این روش افزایش شکل پذیری ستون به کمک افزایش مقاومت خمشی و برشی ستون است . روکش بتنی شامل لایه ای از بتن، خاموتهای بسته و میلگردهای طولی است . این روکش با توجه به شرایط موجود و میزان ضعف ستون قابلیت اجرا در یک وجه آن و یا دور تا دورش را دارد . لازم بذکر است که هنگامی که هدف از پیاده سازی ژاکت بتنی فقط یک طرف ستون باشد ؛ باید که خاموت های قدیم و جدید بهم جوش گردند .
روش های اجرای ژاکت بتنی:
۱ . استفاده نمودن از قالب و بتن خود تراکم
۲ . اجرا کردن روکش بتنی ستون با روش بتن پاشی